En grå, väderbiten och lite ihopsjunken lada är en stark symbol för Österbotten i mitt sinne. För mig symboliserar den strävsamhet och den här ladan som Marina Haapaniemi i Pörtom designat är ett lagom enkelt stickprojekt för en nybörjare i mönsterstickning. Ladan är Marinas bidrag till vårt stickprojekt för Finland 100 år.
Garn i grått och orange. Jag använde ett garn med en mix av ull och alpacka.
Stickor. Jag använde 40 cm rundstickor stl 4 (garnet var rekommenderat för stl 5 men jag ville ha ett tätare slutresultat eftersom pannbandet är enkelt och ofodrat)
Stoppnål
Sax
Stickfasthet:
Kontrollera din stickfasthet och anpassa efter behov. Obsververa att arbetet alltid krymper ihop mera när man använder två eller flera färger samtidigt.
Min stickfasthet här är 18 m på 10 cm. Det färdiga pannbandet är 51 cm i omkrets och 8 cm högt. Det sitter tajt utan att spänna för mycket på mig som har en huvudomkrets på 56 cm.
Gör så här
Lägg upp 88 m med orange garn.
Börja med en pilrand, sk lettisk fläta. Den görs så här:
Varv 1. Sticka ett varv räta maskor med varannan maska orange och varannan grå utan att tvinna tråden på baksidan.
Varv 2. Lägg nu båda garnen framför arbetet. Sticka aviga maskor med samma färg på tråden som maskan under. När du byter färg tvinnar du alltid tråden åt samma håll. Lyft alltså alltid nya färgen under den du nyss stickat.
Varv 3. Sticka på samma sätt med aviga maskor - med samma färg på tråden som maskan under och med trådarna fortfarande framför arbetet - men tvinna trådarna nu åt motsatt håll. Ta alltså alltid garnet över föregående färg.
Pilarna kommer nu att peka åt höger. Vill du att pilarna pekar åt vänster svänger du på varv 3 och 2 så att du tvinnar åt motsatt håll.
Nedan kan du se video på hur pilranden stickas åt vänster:
Stickdiagrammet för ladan.Ett stickmönster föreställande en grå lada mot orange botten.Bild: Yle/Elin Skagersten-StrömFinland 100,handarbetsbeskrivningar,Mönsterstickning,stickning,Strömsö (tv-program)
Nu börjar slätstickningen. Lägg tillbaka trådarna på baksidan av arbetet och sticka alltid räta maskor. Följ mönstret på bilden här eller skriv ut mönstret i PDF form. Mönstret visar hela slätstickningen mellan pilvarven upptill och nertill. Mönstret upprepas 8 ggr på bredden.
Avsluta med ett pilvarv stickat som ovan.
Avmaska med orange garn.
Fäst garnändorna.
Fukta arbetet och lägg det plant att torka.
Ett mönsterstickat pannband med orange botten och gråa lador.Bild: Yle/Carina AhlskogFinland 100,handarbeten (produkt),handarbetsbeskrivningar,mönsterstickade plagg,Mönsterstickning,Pannband,stickade plagg,stickning,Strömsö (tv-program)
Ägg, fjädrar och kycklingar hör påsken till och då känns det naturligt att också ta med fågelbon i sammanhanget. Nina Överholm gör bon av björkris, utsmyckade med fjädrar och växter. De kan som sådana användas som prydnad i stilleben eller i en påskdukning. Fågelboet kan göras i olika storlekar och användas som godisskål, blomkorg eller kanske som äggkopp.
Material
Långa, böjliga kvistar av björk
Järntråd eller garn
Fjädrar
Lavbeklädda pinnar
Pärlhyacint/tulpan eller andra växter.
Rankor av grönväxt, t.ex. ärtor på tråd eller lyktranka.
Ev. lim
Ägg eller godis att fylla boet med
Gör så här:
Snurra ihop en liten platta av björkriset och fäst ihop den med järntråd eller garn. Fördelen med järntråd är att det gör arbetet mer formbart, men garn fungerar också bra.
Fäst 3-5 dubbelvikta järntrådar (eller garn) i plattan som en stjärna. Börja forma björkris till en skålform och fäst vartefter genom att tvinna eller knyta trådarna runt riset. Fäst också lavbeklädda pinnar här och där om du vill.
Då skålen är klar kan du pynta den genom att fästa gröna rankor, små pärlhyacintlökar och fjädrar. Klä också insidan med fjädrar.
Fågelbo av björkrisBild: Yle / Carina AhlskogGör-det-själv,Hantverk,pyssel,påsk,Strömsö (tv-program)
Vi på Strömsö tackar Nina Överholm för instruktionerna till fågelboet. Hon var med på Strömsös påskpysselkväll med tre andra ivriga bloggare våren 2017.
Ninas blogg Spira har underrubriken Inspiration, skapande och jordnära liv. På bloggen hittar du många DIY-projekt som passar att göra tillsammans med barn. Nina bjuder också på en del idéer om trädgårdsodling och floristik. Allt det varvas dessutom med glimtar ur familjelivet och hantverk eftersom Nina också tycker om att smycka sitt hem med egengjorda inredningsdetaljer som t. ex. lampskärmar och drömfångare.
Det enkla är det vackra. Det har Sandra Sund insett och bjuder på ett vilsamt påskpyssel. Hennes ägghållare kan också användas som servettringar eller ljushållare om man gjuter ljus i äggskal.
Gör ägghållarna först så får du stabila hållare till äggskalen när du ska gjuta ljus i dem. En liten magnet underlättar dessutom arbetet som kräver att man är lite försiktig. Det går bra att återanvända små ljusstumpar men ta bort den svarta veken innan du smälter ljusstumparna så att inte ljusen blir gråtrista.
Du behöver:
Ägg
Ljusmassa eller gamla ljusstumpar
Ljusvekar på metallplatta
Klädnypor eller tandpetare
(Små magneter)
Träkulor
Läderband, bomullsgarn, jutegarn eller liknande
Gör så här:
Knäck äggen väldigt försiktigt och peta bort lite skal från toppen. Töm äggen, tvätta och torka dem.
Placera veken med metallplattan i mitten av botten. Eftersom lim inte fastnar så bra på insidan av ägg så kan du ställa dem på en magnet istället. Lägg magneten på bordet, under ägget. Magneten håller veken på plats på ett bra sätt istället för lim eller tejp.
Smält ljusmassan eller de gamla ljusstumparna i ett värmetåligt kärl över vattenbad eller i mikrovågsugnen. Det tar mellan 5 och 15 minuter för massan att smälta beroende på vad du använder och hur du gör. Till ett ägg behövs ca 3 ordentliga matskedar osmält ljusmassa.
Häll den smälta ljusmassan i äggskalen.
Få veken att stå rakt i mitten av ljuset med hjälp av en klädnypa eller tandpetare tills ljusmassan stelnat.
Klipp ner vekarna till ca 0,5 cm längd när massan stelnat.
För ägghållarna:
Trä så många kulor du behöver på bandet. Sandras var 20 mm i diameter och 7 stycken var lagom.
Knyt ihop till en ring och avsluta med en rosett eller en enkel knut.
Klart!
Den här DIY-idén är Sandra Sunds bidrag till bloggkvällen på Strömsö som hölls våren 2017. Sandra säger på sin blogg att hon ser världen som ett enda stort DIY-projekt. Förutom DIY-projekt finns det på bloggen också en hel del matidéer. Sandra jobbar målmedvetet med sin blogg och strävar efter att uppnå en så hög kvalitet som möjligt. För henne är bloggandet ett sätt att uttrycka sig själv och hon sporras av att ständigt utveckla allt från bildredigering till textbehandling.
Det är enkelt att göra ett eget, naturligt blomsterarrangemang om man gör som Sandra Neuman. Med en stomme av mossa och några kvistar kommer man långt. Sedan kan man lägga till valfria blommor och kanske något ägg till påsk. Sandra gjorde påskens bordsarrangemang med mossbollar på bricka, videkvistar, fjädrar och till högtiden passande blommor.
Material:
mossa
videkvistar
tidningspapper
kottar
tunn spoltråd
ett lämpligt fat
valfria vårblommor
vaktelägg eller andra ägg som passar
fjädrar
Gör så här:
Placera ut mossa så att det täcker det mesta av fatet
Rulla ihop tidningspapper till bollar. Linda mossa runt bollarna och fäst med tunn spoltråd
Dekorera med kvistar, kottar, fjädrar , valfria vårblommor och några ägg som passar.
Lagombackan - så heter Sandra Neumans blogg. Namnet på bloggen är valt med omsorg. För Sandra är det viktigt att inte alltid visa det perfekta utan hon delar gärna med sig av verkligheten som den är. Om du är intresserad av trädgård är Lagombackan värd ett besök. Sandra berättar om hur hon förvandlat deras trädgård i Nykarleby från en ganska intetsägande tomt till en oas med flera hörn med olika användningsområden. I trädgården förenar hon nytta med nöje. Själv säger hon att hon tänker på trädgård minst nio månader av tolv.
Det här bordsarrangemanget bjöd hon oss på under en påskpysselkväll våren 2017 när vi bjudit in några finlandssvenska bloggare till Strömsö. Läs mer om de andra deltagarna i artikeln Finlandssvenska bloggare påskpysslar på Strömsö.
Pupu-Liten, skapad av Victoria Snellman, är en babymössa med härliga kaninöron som är väldigt enkel att sticka och galet söt. Eftersom garnet är tjockt men lent som sammet känns den bra på huvudet och passar flera storlekar. Med en knapp under hakan sitter den lika bra på som den känns.
Storlek: 6 månader
Garn: Drops Air
Garnåtgång: 50 gr Färg nr 1, 50 gr färg nr 2
Stickor: nr 5
Stickfasthet 16 maskor på 10 cm
Knapp: 1 st
Mössa
Lägg upp 60 m med färg nr 1 och sticka 1 r, 1 am fram och tillbaka tills resåren mäter 2 cm. Byt till rätstickning och sticka tills arbetet mäter 13 cm, maska av 16 m i var sida och fortsätt sticka över de mittersta 28 maskorna tills mittdelen mäter 3 cm. Nu minskas det i varje sida genom att sticka 2 maskor rätt tillsammans i början och i slutet varannat varv tills det återstår 16 maskor. Fortsätt sticka tills mittdelen mäter 9 cm. Maska av och sy ihop sidorna och mittdelen med varandra.
Plocka upp 41 maskor från rätsidan i nederkant och lägg upp 5 nya maskor i slutet av varvet = knapplist. Sticka 1 r, 1 am över alla maskorna i 3 varv. Följande varv görs ett knapphål i slutet på knapplisten så här: sticka tills det återstår 5 m, sticka 1m, sticka 2 m tillsammans, 1 omslag, 2 m. Alla maskorna stickas i resårstickning så att det passar resåren. Sticka tills resåren mäter 3 cm och maska av.
Öron
Ytteröra
Lägg upp 16 maskor med färg nr 1 och sticka slätstickning fram och tillbaka i 13 cm. Nu minskas det i början och i slutet av rätsidan enligt följande: lyft 1 m, sticka 1 rm, dra den lyfta över, sticka 12 rm, sticka 2 rm tillsammans. Följande varv stickas som vanligt från avigsidan. Upprepa dessa två varv tills det återstår 4 m, maska av. Sticka det andra örat på samma sätt.
Inneröra
Lägg upp 14 maskor med färg nr 2 och sticka rätstickning fram och tillbaka i 13 cm. Minska från rätsidan på samma sätt som ytterörat tills det återstår 2 m, maska sedan av och sticka det andra örat på samma sätt.
Montering
Sy ihop ytterörat och innerörat med rätsidorna mot varandra men lämna öppet längst ner, sväng örat rätt väg och sy ihop örats yttersidor mot varandra kant i kant med små nätta stygn i ca 3 cm. Gör det andra örat på samma sätt. Nåla sedan öronen i mössan och sy fast. Fäst alla trådar och sy i en knapp.
Stickade Pupu-liten mössor.Bild: Yle / Carina AhlskogMössa,stickade plagg,stickning,Strömsö (tv-program)
Det här mönstret bjuder Victoria Snellman på. Victoria deltog i en påskpysselkväll på Strömsö våren 2017. På sin blogg Lykkeliten delar hon med sig av stick- och inredningstips. Och så blir det väldigt mycket om småbarnsliv, men förstås mest stunderna med guldkant som hon själv säger. Victoria beskriver sig själv en kreativitetstokig mamma som alltid har något diy-projekt på gång.
Det finns många fina finlandssvenska bloggar. Vi bjöd in fyra kvinnor som specialiserat sig på samma områden som Strömsö, nämligen trädgård, floristik, mat, pyssel och hantverk. Det blev ett samtal om livet, bloggandet och att göra själv och dela med sig av ideér och tips. Här bjuder de nu dig på sina bästa "DIY"- idéer med påsktema.
Sandra Neuman har bloggen Lagombackan och där bjuder hon främst på trädgårdstankar och blomsterbindning men också annat smått och gott. Den här kvällen kom hon med ett fång lökväxter och videkvistar till Strömsö och skapade ett bordsarrangemang på en bricka. Du kan läsa mer om hennes bidrag i artikeln Enkelt blomsterarrangemang av naturmaterial.
Victoria Snellman kom till påskpysselkvällen med sin lilla dotter Lilo Kay, 6 månader. Det är inte varje dag vi har en baby som gäst på Strömsö så det var extra roligt. Victoria har designat en liten kaninmössa som förstås passade utmärkt på dottern. Hennes stickmönster hittar du i artikeln Sticka en kaninmössa till babyn. Läs mer om Victoria och hennes kreativa ideér på hennes blogg Lykkeliten Där finns härliga stickmönster, moderna inredningstips och mycket mer.
Sandra Sunds blogg heter Sandramarias. Sandra bjuder på läckra foton med enkla pyssel att göra själv. Hon tycker också om inredning och bakning och satsar mycket tid på sitt bloggande. I artikeln Ljus i äggskal och ägghållare av träkulor hittar du instruktioner till det påskpyssel som Sandra gjorde under kvällen.
Nina Överholm är en riktig mångsysslare. På bloggen Spira skriver Nina om allt från trädgårdsodling till pyssel att göra tillsammans med barn. Hon bjuder på inredningsdetaljer att göra själv, blomsterarrangemang och framförallt vackra fotografier. Under påskpysselkvällen gjorde hon små fågelbon som man t ex kan ha som bordsdekorationer. Du kan läsa mer om dem i artikeln Fågelbo av björkris..
Alla påskpysselBord fyllt med olika påskpysselBild: Yle/Carina Ahlskogpyssel,påsk,Strömsö (tv-program)
Alla har vi väl nån gammal pensel som glömts bort och torkat in efter att målarivern lagt sig? Eller penslar som bara tjänat väl och nu är spretiga och tufsiga? Bra. De kan få nytt galet liv som tuppar med intensiv attityd! Tapetklister och tidningspapper ger dem den rätta formen.
Material:
Förutom gamla penslar, tapetklister och någon sida ur en dagstidning behöver du hobbyfärg och penslar som du kan måla med.
Gör så här:
Riv avlånga bitar av tidningspappret och blanda till tapetklistret, det behövs inga stora mängder. Jobba gärna på vaxduk för det här är ett kladdigt arbete!
Dra klister på båda sidorna av pappret och täck in metalldelen av penseln. Om du vill låter du lite papper komma inpå penselstråna på den sida som är framsidan av din kommande tupp.
Sedan är det bara att stegvis få till ett ansikte på tuppen. Det mest markanta är ju näbben men du kan också forma till antydan av ögonbryn och tuppens slör, den s.k. påsen under hakan.
Riv små smala bitar och limma ovanpå varandra. Tryck ihop det limmade pappret så det bildar ett litet veck där näbben kommer. Stegvis blir näbben allt större och dragen allt mer markanta ju mer papper du limmar och formar till. Du bestämmer själv hur din tupp ska se ut.
Vill du ha en riktigt stor näbb är det bra att låta pappret torka lite emellan. Ett bra tips är att jobba med flera penslar samtidigt. Låt torka.
När ytan är helt torr är det dags att måla. Börja grovt med färgytorna, ge t.ex. ansiktet en färg, näbben en annan. Dutta mörkt där ögonen kommer och måla också på baksidan.
När grovjobbet är klart är det dags för finliret. Ta fram den tunnaste penseln och måla fram ögon och cirklar runtom ögonen. Dutta fram lite patina på näbben och markera näbben ytterligare genom att dra färg upp mot penselstråna som en tuppkam. Måla också penselstråna lite grann. Dra konturstreck runt ögon och slör.
Fortsätt med nästa pensel i lite annorlunda färgskala så blir det en rolig och smått galen helhet. Och vill du hänga dem på väggen så är det bara att limma fast tavelöglor på baksidan av penseln.
Det bästa med den här brickan är att man inte behöver röja plats på bordet för den, benen kommer nämligen med i samma handtag.
Idén till brickbordet kommer från ett bord jag sett på en resa i Norge. Det bordet var gjort i metall och med en helt annan konstruktion men funktionen är den samma. Jag brukar ibland tänka så på resor, att från den här resan skall jag hitta inspiration till något som jag skall snickra. Så här blev resultatet från den här resan.
Material:
12 mm tjockt björkfaner
skruvar
lim
ett handtag
4 st plastknoppar som stöd under brickan
Verktyg:
borr
pendelsåg
girsåg
skruvdragare
en fräs om man vill runda av kanten på brickan
Gör såhär:
Såga till följande fanerdelar:
Två bendelar som är 300 mm x 500 mm stora.
En fanerdel som benen skruvas fast i, 300 mm x 295 mm.
En sargdel som skruvas fast mellan bendelarna ca. 300 mm x 150 mm. Denhär delen är det bäst att rita av och såga till efter att benen är ihopskruvade och limmade.
En cirkel med diametern 600 mm.
En kant till cirkeln, yttre diameter 600 mm och inre 520 mm.
Den övre kanten på bendelen kan sågas lite snett för att få benen att luta utåt. Bordet blir stadigare så.
Skönaste sommarkjolen syr du lätt själv efter den här beskrivningen. Allt du behöver är en miniräknare och våra två magiska tal så kan du göra en kjol som sitter perfekt på docka, barn eller vuxen.
Kjolen får en härlig vidd och sys i trikå med mudd i midjan. Den är en utmärkt danskjol eftersom det blir utmärkt snurr på kjolen när man svänger runt. Just nu är det modernt med råa kanter på plaggen, vilket gör det extra lätt att sy kjolen med jämnlång och rundad kant eftersom du kan lämna kanten ofållad. Ett helt annorlunda slutresultat blir det om du inte alls klipper fållen utan låter den vara rak och kvadratisk som tygbiten man utgår ifrån.
Du behöver:
trikåtyg - storleken varierar beroende på den slutliga storleken men till vuxen och kjol i hellängd så ta samma längd på tygbiten som bredden på tyget för att få max storlek.
muddtyg i passlig färg, till vuxen max 50 cm lång.
stretch/trikå nålar till symaskinen
symaskin med elastisk söm
sax
måttband
miniräknare
papper
penna
knappnålar
tygkrita
Gör så här:
Vik tyget först på mitten på längden och sedan på mitten igen på bredden.
Lägg tyget på bordet så att du har hörnet med tygets mitt mot dig själv.
Mät höftmåttet vid höftkotorna. Dela det talet med 6,3. På så sätt får du din egen radie (eftersom radien = omkretsen delat med 2 x pi, som är ungefär 3,15).
Mät nu från tygets mitt (alltså hörnet) och markera på tyget vid det mått du fick. Tex om midjemåttet är 78 cm så blir radien 78 delat med 6,3 = 12,38. Då mäter du från mittenhörnet 12,4 cm längs båda kanterna på det vikta tyget och ritar markering där.
Mät på samma sätt samma mått och markera vidare på tyget från kant till kant.
Vikt tyg, måttband och tygkrita på ett bordBild: Yle/Lee Esselströmkjolar,Strömsö (tv-program)
Du har nu en utprickad fjärdedels cirkel. Rita en hel linje mellan prickarna.
Klipp nu 1 cm innanför den ritade linjen, alltså 1 cm mindre än den ritade linjen.
Sax i klippt tygBild: Yle/Lee Esselströmkjolar,Strömsö (tv-program)
Biten du klippte bort är en cirkel som bra kan användas till en dockkjol om du nu gjorde en vuxen kjol.
Nu kontrollerar du längden på kjolen. För mig tex så är en längd på 48 cm passlig om jag vill att kjolen ska sluta strax ovanför knäet.
Nu finns det två alternativ: A. Du vill ha en kjol med jämn rundad kant. Då mäter du önskad längd från din tidigare ritade linje på tyget (inte från den klippta kanten) och markerar det måttet i båda kanterna på tyget. Sen mäter du på samma sätt från den tidigare ritade linjen samma mått så att du igen får en större utprickad fjärdedels cirkel. Rita ut hela linjen och klipp sedan längs den ritade linjen. Vill du fålla kjolen så klipper du 1,5 cm utanför den ritade linjen.B. Du vill ha en kjol med udd-kant (dvs 4 längre flikar som hänger). Då mäter du önskat minsta mått och markerar i tygets båda kanter från den tidigare ritade fjärdedels cirkeln. Sen klipper du tyget rakt från kant till kant, alltså fortsatt som en kvadrat, inte rundat.
Sätt fyra nålar i kjolstygets midja, jämnt placerade runt cirkeln. Det går bäst om du sätter nålarna på plats medan tyget ligger kvar vikt på bordet. Du kan också prova kjolstyget nu innan du börjar med mudden så att du ser att tyget stretchar tillräckligt så att det går att dra över höft och rumpa. Är hålet för litet och tyget stretchar för lite så kan du ännu förstora hålet. Men var försiktig, det blir lätt för stort, tyget töjer ännu under sömnaden.
Nu är det dags för muddtyget. Mät midjemåttet. Ta den siffran gånger 0,92. Detta för att muddtyget töjer och jag har kommit fram till att oberoende storlek så är det bra att göra en 8% minskning för att kjolen ska sitta bra. Olika muddar töjer olika mycket men det är störst chans att lyckas om man räknar på detta sätt.
Lägg muddtyget på bordet och mät ut bredden på tyget i enlighet med den siffra du fick. Lägg inte till sömsmån.
Längden på mudden ska du ta önskad längd gånger 4 eftersom muddtyget viks först dubbelt och sedan igen viks ner dubbelt. Här kan du lägga till 2 cm sömsmån.
Muddtyg med söm i höger kantBild: Yle/Lee Esselströmkjolar,Strömsö (tv-program)
När du klippt mudden och vikt den dubbel på bredden så syr dy den sidsömmen på maskin med töjbar söm.
Dubbelvikt mudd på ett bordBild: Yle/Lee Esselströmkjolar,Strömsö (tv-program)
Vik nu mudden dubbel så att sömmen hamnar på insidan, mitt inne i den dubbelvikta mudden. Prova mudden så att den passar. Är den för stor så har du ännu chans att sy den mindre med en ny sidsöm innanför den tidigare och klippa bort den första. Den borde vara ok om du gjort minskningen på 8 procent.
Två tyger med nålar i kanternaBild: Yle/Lee Esselströmkjolar,Strömsö (tv-program)
Markera med fyra nålar jämnt fördelade i den öppning som har de båda råa kanterna.
Trikåtyg med mudd nålat i öppningenBild: Yle/Lee Esselströmkjolar,Strömsö (tv-program)
Kontrollera att kjolstyget har rätsidan uppåt och trä mudden runt öppningen och para ihop nålarna i mudden med nålarna i kjolstyget.
Nu får man stretcha lite på muddtyget så att det kjolstyg som finns i mellanrummen mellan nålarna fördelas jämnt, nåla med ett par centimeters mellanrum.
Symaskinspressarfot på trikåtyg som sys fast i muddBild: Yle/Lee Esselströmkjolar,Strömsö (tv-program)
Sy fast mudden i kjolstyget och dra lite så att tyget ligger jämnt hela tiden när det mats in i maskinen. Man syr på insidan, på kjolstygssidan med tyget liggandes till vänster utanför maskinen.
Ta bort nålarna. Vik ner mudden dubbelt mot rätan och prova!
Två kvinnor iklädda randiga kjolar Bild: Yle/Carina Ahlskogkjolar,Strömsö (tv-program)
Docka iklädd kjol sitter på ett bord Bild: Yle/Carina Ahlskogkjolar,Strömsö (tv-program)
Är du intresserad av att sy andra kläder själv så ta en titt på artikeln Lär dig sy kläder själv där jag samlat länkar till alla klädsömnadsartiklar jag gjort på Strömsö.
Tycker du om att sy? Är du nyfiken på att börja sy kläder själv eller vill du ha nya sömnadstips? Här har jag samlat länkar till alla klädsömnadsartiklar som jag gjort på Strömsö.
Det finns tips för olika plagg i olika sorters tyg. Kläder som sys med töjbar söm, vanlig symaskin och raksöm eller med overlocksmaskin. Bara att välja vad du är intresserad av!
Känner du dig osäker på hur du ska börja och hur du ska rita av mönstret ur en tidning med mönsterark? Då kan du ta dig en titt på den här artikeln och videon där jag berättar hur man ska tänka och gå tillväga: Hitta och rita mönster och klippa till tyg.
Är du nyfiken på hur man syr ett par mjuka byxor? Då kan du läsa mer om det i artikeln sy mjuka byxor. Här ger jag tips på hur man syr byxor med skilt fram och bakstycke, med mudd nertill och fickor sydda utanpå.
Vill du hellre sy ett par tights som bara har en mönsterdel så hittar du instruktioner i artikeln sy tights i stretchigt material. Oberoende om du syr till liten eller stor så är det samma tillvägagångssätt.
Tights och klänningar Lee sytt själv.Lee syr gröna tights av stretchigt material Bild: YLE/Strömsöhantverk,lee esselström,strömsö,sy egna kläder,sy tights,syskola,sömnad
Tröjor av olika slag kan man också sy själv, här finns en beskrivning på en trikåtröja med applicerad figur: Sy tröja i trikå.
Tröja med applikation på ryggen.Tröjan som Lee sytt har dekorerats med en rolig bläckfisk på ryggenBild: YLE/Strömsöhantverk,lee esselström,strömsö,sy egna kläder,sy tröja i trikå,syskola,sömnad
Jag har sytt tre olika sorters kjolar på Strömsö. Den ena kjolen är ett återvinningsprojekt med en salig blandning tyger och broderier. Man kan säga att den är sydd av lappar och har dragkedja i sidan. Hur man gör den kan du läsa om i artikeln Sy kjol av gamla dukar och stramaljbroderier.
Kjol sydd av gamla dukar och stramaljbroderierLees kjol av gamla dukar och stramaljbroderi.Bild: YLE/Strömsöbroderi,dukar,hantverk,kjol,kläder,lee esselström,stramaljbroderi,strömsö,sy,återanvändning,återvinning
En annan återbrukskjol är sydd av ett par gamla jeans. Hur man gör en sådan kan du läsa om i artikeln kjol och väska av gamla jeans.
Återanvänd ett par jeans och sy en kjol med matchande väska till.JeansBild: Yle/Lee Esselströmjeanskjol,strömsö
Den tredje kjolen är sydd i trikå och har snyggt fall och härlig vidd. Det är en följsam kjol som står rakt ut när man snurrar riktigt hårt. Skön både till dans, fest eller mys. Den är superlätt att sy själv i exakt passform till alla. Välj om du vill sy till en liten docka, barn eller vuxen. Så länge du kan dividera och multiplicera eller har tillgång till en miniräknare och mina enkla instruktuioner så går det som en dans. Läs mer om den i artikeln sy kjol till liten och stor.
Samma modell men fållen är klippt på olika sätt.Två randiga kjolar upphängda på en väggBild: Yle/Lee Esselströmkjolar,Strömsö (tv-program)
Vill du hellre sy en enkel klänning efter dina egna mått så ta en titt på videon och texten i artikeln 1920-tals festklänning - den modellen kan göras både till vardag och fest.
Festlig klänning som är lätt att sy själv.Lees festklänning.Bild: YLE/Strömsöfestklänning,lee esselström,strömsö
Vi kan lika bra erkänna det direkt. Minnet är kort. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.
Skyltarna består av gamla assietter och en bricka. Bara att duka fram!
Du behöver också:
porslinstusch
träpinnar
borr
fästmassa
vit metallfärg
pensel
Redan namnen på växterna i Owes rabatt får mig på gott humör: astilbe, aklejruta, stjärnflocka. Bara för att nämna några.
Underbara namn som gör sig fint i skrift och som passar bra ihop med gamla udda porslinsassietter. Porslinstusch finns i flera olika färger så det är bara att välja färg efter önskad stil.
Texta med porslinstusch i önskad färg och stil.Textning med tusch på porslinstallrik.Bild: Yle/Strömsö kalligrafi,Strömsö (tv-program)
Då texterna är klara får tallrikarna torka några timmar innan du härdar dem i vanlig köksugn på 160 grader i 90 minuter.
Fäst tallrikarna på grundmålade träpinnar, anpassa längden på pinnarna till växtens höjd. Jag använde mig av fästmassa vilket är enkelt och mindre tidskrävande än att borra i porslinet.
Järntråden fästs i häftmassa.Tallrikar med upphängningsståltråden fäst i häftmassa.Bild: Yle/Strömsö Hantverk,Häftmassa,pyssel,Strömsö (tv-program),upphängning
Tryck ner järntråd i två klickar fästmassa. Anpassa efter tallrikens storlek men med några centimeter mellan klickarna. Borra två hål i träpinnen med samma avstånd.
Bprra hål i träpinnarna för järntråden.Hål borras i träpinne.Bild: Yle/Strömsö borra,pyssel,Strömsö (tv-program)
När fästmassan torkat, trä järntråden i hålen och tvinna fast tallriken i pinnen.
En översiktskarta över planteringen är ett bra alternativ eller komplement till skyltarna. Är blomsorterna många kan du markera dem med siffror och skriva namnen runtomkring.
Sorterna i Owes blomrabatt memorerade jag med hjälp av en bricka där jag ritade upp rabattens form och blomsorternas placering. Först med blyerts och därefter med liten pensel och metallfärg.
Kartan över planteringen.En karta över planteringen.Bild: Yle/Strömsö Bricka,Karta,Strömsö (tv-program),tavla,trädgårdsväxter
Frodig blomrabatt med planteringspinnar av assietter på pinneBild: Yle/Strömsö/Monica StormAssiett,blombänk,Bricka,Kalligrafiska stilar,planteringsskiss,planteringsskyltar,porslin,Porslin,Rabatt (trädgård),tallrikar
Matlagarna har sina varma kök, stickarna och virkarna sitter bekvämt i soffan mitt bland det övriga folket, men träslöjdarna, dom är oftast förpassade till garaget eller till någon annan enslig vrå. Vi ville råda bot på denna ofrivilliga utestängning. Vi tog in huggkubben och virket in i värmen i Strömsövillan och ställde till med slöjdjunta.
"Slöjdare är nöjdare", sa Frank och det håller vi med om efter en dag tillsammans med täljexperterna Andreas Söderlund och Frank A. Unger. Till skillnad från mycken annan träbearbetning där det behövs bullriga och dammiga maskiner är täljning ett hyfsat renligt och stillsamt hantverk.
Vi började med att rita ut kniv- och slevmodeller på våra träbitar för att ha riktlinjer för vår täljning. Vi kunde snabbt konstatera att detta var ett perfekt hantverk där man kan kombinera görandet med pratandet. Det bullrigaste momentet var att grovforma träbiten med en liten yxa på huggkubben. Under det här momentet var det svårt att koncentrera sig på diskussionen, yxan var vass och krävde all uppmärksamhet.
Virket är en viktig del av täljningen. Lövträd som rönn, al och björk är vanliga och bra träslag att tälja i. Fruktträd som äppel, körsbär och päron passar också bra som täljvirke. Enträ doftar gott och är det mest klassiska träslaget för smörknivar.
Våra gäster Andreas och Frank följer täljvärlden både tekniskt och socialt. De är en del av den och delar öppet och trevligt med sig av sina kunskaper världen över. Våra ögon öppnades för en helt ny värld av täljgrupper och skickliga hantverkare.
Det finns knivar och så finns det knivar
En riktig bra täljkniv är tunn och kortare än en vanlig "puukkokniv". Stålet skall vara av bra kvalité så att kniven går att vässa riktigt vass. Det går bra att pröva med en helt vanlig kniv men om man tänker göra täljning till sin hobby kan det vara klokt att skaffa sig riktigt bra täljknivar. Ett par olika grova slípstenar för att vässa knivarna är också en bra investering. Vassa verktyg gör arbetet lättare.
Det finns en hel del instruktionsvideon, arbetsbeskrivningar och annat material om täljning på webben. Via webbshoppar kan du köpa verktyg och tillbehör för att komma igång med täljningen.
Täljning är en nära-naturen-syssla, som varken känns kommersiell eller slitsam. När man täljer använder man kroppen medan själen vilar - det är så det känns... och så en sak till: köp hem en bunt med plåster före du börjar tälja!
Här finns mönster och beskrivning till en mjuk docka som tål både lek och tvätt. Sätt din personliga prägel på slutresultatet och gör både säng och kläder så blir det en värdefull gåva.
Den här dockan blir ca 25 cm lång när den är färdig. Den passar utmärkt i en leksakskappsäck med längd 25,5 cm och bredd 17,5 cm.
Till själva dockan behöver du:
Velourtyg i passlig färg, ca 27 cm högt och 40 cm brett alternativt 15 cm högt och 60 cm brett. Jag hittade ingen "hudfärg" så jag köpte vit velour och färgade tyget i maskin med begie textilfärg som finns att köpa i varuhusen.
Sytråd i en färg som passar tyget.
Stretchnål till symaskin
Knappnålar
Vadd
Synål
Textiltusch/ permanent tuschpenna
Dockan utan och med kläderTvå handsydda mjuka dockor, den ena med kläder och den andra utan.Bild: Yle/Lee Esselströmdocka,Strömsö (tv-program),sömnad
Känn efter på velouren och bestäm åt vilket håll du vill ha luggen. Jag tycker den är skönast om man lägger luggen så att den känns slät när man smeker den uppifrån och ner och då ska tygbiten vara vänd så när man lägger ut mönsterdelarna.
Vik velourtyget dubbelt på bredden oeberoende vilken storlek du har på tyget.
Nåla alla kanter och kontrollera att trådriktningen är rak i den vikta kanten.
Dubbelvikt tyg med ritade mönsterdelar till en dockaBild: Yle/Lee Esselströmdocka,Strömsö (tv-program),sömnad
Placera ut mönsterdelarna på tyget med några centimeters mellanrum så att trådriktningspilarna pekar neråt och följer tyget. Rita runt huvud och kropp en gång och arm, ben och öra i dubbla exemplar.
Dubbelvikt tyg med ritade mönsterdelar till en dockaBild: Yle/Lee Esselströmdocka,Strömsö (tv-program),sömnad
Lägg extra nålar i och runt delarna men ändå så att du kan sy med symaskin på de ritade linjerna.
Symaskin med tyg där delarna till en docka syttsBild: Yle/Lee EsselströmStrömsö (tv-program),sömnad
Sy med trestegsraksöm (som är elastisk) på maskin rakt på de ritade linjerna. Observera att alla delar ska ha öppningar!
Ta bort nålarna.
Sydda kroppsdelar till en dockaBild: Yle/Lee EsselströmStrömsö (tv-program),sömnad
Klipp ut delarna med 0,5 cm sömsmån och klipp små hack i sömsmånen med 0,5 cm mellanrum i alla rundningar och svängar. Det betyder hack runt alla delar hela vägen utom på armarna och benens raka linjer.
Sydd dockhandBild: Yle/Lee EsselströmStrömsö (tv-program),sömnad
Sväng alla delar till rätan. Man kan ta hjälp av en penna.
Delvis vaddfyllda kroppsdelar till en dockaBild: Yle/Lee EsselströmStrömsö (tv-program),sömnad
Fyll alla delar utom öronen med vadd tills du tycker att dockan känns lagom fast men fortfarande är mjuk.
Nu ska allt sys fast i kroppen för hand med synål och dubbel tråd.
Börja med huvudet och kroppen. Lägg öppningarna mot varandra och sy med små stygn runt öppningarna, turvis genom huvud och kropp. Sy minst två varv tills huvudet sitter stadigt och bra. Fäst tråden noggrant.
Sy sedan fast armarna på samma sätt. Armarna ska sitta högre upp än man tror. Nu kan du välja om du vill vrida dem så att armarna hänger neråt längs kroppen eller om du, som jag, vill ha dem utsträckta till en kram. Tänk på åt vilket håll tummarna pekar.
Sy fast benen på samma sätt.
Öra till en docka som sys med synålBild: Yle/Lee EsselströmStrömsö (tv-program),sömnad
Sy fast öronen. Sy samtidigt några stygn inne i öronen så att de båda tyglagren plattas ihop och mer börjar se ut som riktiga öron.
Sy några små stygn snett genom magen på dockan för att markera naveln och rumpans början.
Ta två knappnålar till hjälp för att prova ut ögonens placering. Tänk en linje som går från öra till öra och sätt knappnålarna så att de kommer lite under den linjen. Längre mellanrum mellan ögonen gör att dockan ser lite sötare ut. När du är nöjd med placeringen så dra ut nålarna halvvägs och markera ögonen med tusch.
Ta bort nålarna helt och gör ögonen lite större.
Använder du permanent tusch så håller den i tvätten. Använder du textiltusch så kan du tvätta bort ögonen om de hamnade fel. När du är nöjd måste du fixera textiltuschen för att den ska tåla tvätt. Läs på instruktionerna på pennan. Det brukar gå att fixera genom att föna med varm fön eller så måste man använda strykjärn. Lägg då ett bakplåtspapper mellan och testa på en annan velourbit först så att velouren inte blir ful av strykjärnet.
Vill du ha hår och andra detaljer på dockan så gör du det annars är den färdig och du kan börja göra tillbehör!
Mjuk docka nerbäddad i en kappsäckBild: Yle/Lee Esselströmdocka,Strömsö (tv-program),sömnad
Till docksängen och kläderna behöver du:
En liten väska eller låda att ha som säng.
Resttyger av bomull till madrass, täcke och kudde.
Spets
Vadd
Liten bit trikåtyg ( ca 13 x 13 cm) och muddtyg till kjolen.
Retsgarn och en knapp till koftan.
Instruktioner till hur du virkar en liten kofta hittar du i artikeln virka en kofta av två sexkanter. Koftan kan anpassas och göras i vilken storlek som helst.
Det samma gäller kjolen som du hittar instruktioner till i artikeln sy kjol till liten och stor.
Så här gör du en passande säng:
Madrass:
Välj en låda eller väska som dockan ryms in i. Rita runt botten på utsidan på ett papper och klipp ut modellen.
Vik en bit bomullstyg dubbelt. Rita runt modellen med 1 cm sömsmån på tyget.
Klipp ut och sy runt med raksöm. Lämna en öppning så att du kan svänga till rätan.
Sicksacka kanterna. Kom ihåg att nålen alltid ska gå utanför tygkanten i ytterkant.
Klipp hack i sömsmånen om det är rundade former.
Sväng till rätan och fyll med lämplig mängd vadd.
Sy ihop öppningen och sy punktsömmar genom madrassen så hålls vadden på plats under tvätt.
Vadderad dockmadrass på ett bordBild: Yle/Lee EsselströmStrömsö (tv-program),sömnad
Kudden sys som madrassen. Vill du ha en spets på kudden så sy fast den på tyget först. Likadant med täcket. Jag brukar inte vaddera docktäcken eftersom de är lättare att leka med utan vaddering. Kom ihåg att ta i ordentligt med både bredd och längd på täcket så att det går att bädda in dockan. Det täcke som jag gjorde är 21 x 27 cm som färdigt, så lägg till 1 cm sömsmån i alla kanter när du klipper ut. Kudden är 9,5 cm x 12 cm som färdig så även här behövs sömsmån i alla kanter.
En docka som ligger nerbäddad i en liten kappsäck och en docka som står bredvid, iklädd kjol och virkad kofta.Bild: Yle/Lee Esselströmdocka,Strömsö (tv-program),sömnad
Syr du till ett riktigt litet barn så är det bäst att undvika delar som är längre än 15 cm och små delar som kan lossna som t.ex. knappar. Det är viktigt att med jämna mellanrum kontrollera att alla delar sitter fast, det gäller även köpta leksaker, för att undvika kvävningsrisk. Inga små barn ska förstås lämnas utan uppsikt.
Om du bygger egna trätrallar kan du välja inhemskt trallvirke och göra ytbehandlingen hälsosam.
Genom att trälisterna spikas diagonalt kan trallarna bilda olika mönster när de placeras bredvid varandra och bli intressanta och praktiska golv till terassen eller balkongen.
Till en trall gick det åt nästan 5,5 m granvirke. Köper du nytt virke blir trallarna inte speciellt billiga men däremot kan du göra dem i exakt den storlek du vill ha.
Ett bra alternativ är att göra trallbygget av restvirke från olika byggen. Trallarna blir fina om du använder trälister av varierande bredd i olika färger, men gör du så är det svårt att få listerna att gå ihop när du vänder och vrider på dem.
Mått på dessa trallar
Allt material till trallarna är gjorda i 22 mm x 75 mm tjockt granvirke.
Trallarna är 500 mm x 500 mm stora.
Ramen
2 st 500 mm långa lister.
2 st 450 mm långa lister.
Listerna
Mått på listernas max längd:
2 st 690 mm långa lister
2 st 515 mm långa lister
2 st 345 mm långa lister
2 st 175 mm långa lister
Gör så här:
Spika ihop ramen. Kapa alla lister i 45 graders vinkel och spika fast dem på ramen med ca 15 mm mellanrum.
Om du vill ytbehandla trallarna passar linoljefärg eller kokt linolja bra. Linolja tål väder och vind och det kan kännas skönt att ha en naturlig giftfri ytbehandling eftersom man troligtvis promenerar barfota på trallarna ibland.
Plastflaskor finns det gott om. Trädgårdstomtar kanske inte lika många. Men om man kombinerar dessa två så kan man få en egen liten tomtearmé som blir perfekt sommarnöje när vännerna och släkten samlas. Ett spel som är en kombination av bowling, kubb och kast med liten boll.
För att göra tomtarna behövs en hel del plastflaskor, akrylfärg, permanent tusch och penslar. Flaskorna fungerar som käglor så de kan ju bli lite tilltufsade under spelsäsongen så det är bra idé att göra några extra tomtar.
Börja med att blanda till en hudfärg åt tomtarna. Blanda i vatten i färgen så den blir tunnare, men inte för tunn. Det är bara att prova sig fram. Häll i färgen i flaskan. Skruva på korken och skaka. Insidan av flaska blir jämn och fin i färgen, men det krävs att man snurrar och skakar flaskan upprepade gånger tills färgen stelnat.
Även om färgen på insidan inte har torkat går det bra att börja med utsidan. Börja med att måla överdelen av flaskan till luva. Skruva av korken på flaskan och måla den i samma färg som luvan. Fortsätt med de vita ytorna som ska bli skägg, mustach, ögonbryn och ögonvitor. Lämna resten av ansiktet omålat, eftersom det har färgen från insidan av flaskan, dvs. hudfärgen.
Designa hängselbyxorna och tröjan, men tänk på att måla runt och lämna omålat de ytor som ska bli händer. Det blir roligare effekt om tomtarna får olika personligheter och att de håller händerna på lite olika sätt. Våra tomtar fick kläder i färgerna blått, rött, gult och grönt - klassiskt trädgårdstomtemode.
När färgen har torkat ska konturerna ritas in med svart tusch. Det är nu som ansiktsuttrycket ritas in som ger karaktär åt tomten. Rita in konturer på alla färgområden och detaljer.
Om man vill skydda sina tomtar lite extra är ett lager av spraylack en god idé.
När färgen har torkat inne i flaskan kan den fyllas med torkade ärtor, sand eller annat som ger lite tyngd åt tomtarna. Skruva på korkarna.
Så, då är det bara att komma överens om reglerna, värma upp kastarmen och försöka få ner trädgårdstomtarna i en stilig strike!
Lycka till!
Trädgårdstomtar tillverkade av återvunna plastflaskor uppställda i en triangel.Bild: Yle/Carina AhlskogGör-det-själv,Plastflaska,pyssel,Strömsö (tv-program),Sällskapsspel,Trädgårdstomte,återvinning
Vi efterlyste bidrag för att hylla och förena vårt hundraåriga land i stickmönster. Många fina bidrag kom in och här har vi nu samlat dem alla till en mönsterbank.
Sök bland alla bidrag och gör din egen kombination till dina egna stickalster.
Camilla Koivisto skickade in ett bidrag med renar som förslag för Lappland.
RenarRenar ritade med svarta kryss på rutigt papperBild: Yle/Lee Esselströmstickning,Strömsö (tv-program)
Monica Wallenius tyckte att Hangös badhytter borde vara med eftersom Hangö har en över hundraårig historia som badort.
Plagen, som är en del av Badhusparken, har de mest kända badhytterna. Idag kan man hitta badhus på alla stränder i Hangö.
Monica Wallenius mönster med badhytterStickmönster på badhytterBild: Yle/Lee EsselströmStrömsö (tv-program),Mönsterstickning
Carolina Mannström ritade av mönstret på ett par vantar som hennes mormor stickat.
Vantarna är ett kärt minne efter mormodern som föddes 1928 i Pedersöre och därför ville Carolina dela med sig av de enkla figurerna.
Om man upprepar figurraderna flera gånger efter varandra, som Carolinas mormor gjorde, blir det en väldigt dekorativ yta.
Carolina Mannströms mönsterförslagritat stickmönster på rutigt papperBild: Yle/Lee EsselströmStrömsö (tv-program),Mönsterstickning
Anna Kaisa Piispanen skickade in ett förslag med anor från tidigt 1900-tal och norra Savolax.
Hon höll på och stickade traditionella Leppävirta-vantar när efterlysningen gick ut och insåg att det skulle bli fina ränder av de två figurerna som upprepas på vantens ovansida.
Anna Kaisa Piispanens förslagRitade kryss på rutigt papper som bildar två olika stickmönsterBild: Yle/Lee EsselströmStrömsö (tv-program),Mönsterstickning
Kati Tikkanen tyckte att det borde synas i mönstret att Finland är de tusen sjöarnas och skogarnas land och önskade att vattnet skulle stickas i ett blåmelerat garn där färgen skulle skifta.
Kati Tikkanens bidragStickmönster föreställande granar och vattenBild: Kati TikkanenStrömsö (tv-program),Mönsterstickning
1952 fick Ulla Bäckström ett stickmönster till en tröja av sin mor. Mönstret är slitet men tröjan är fortfarande vacker och passar till temat.
Tröjan Ulla Bäckström fotograferat som inspirationStickad tröjaStrömsö (tv-program),stickade plagg
Tarja Majava skickade in tre olika förslag på samma tema: björkstamar i svart och vitt.
Tarja Majavas björkstammarstickmönster föreställande björkstammarStrömsö (tv-program),Mönsterstickning
Förslag nr 2 på björkstammarstickmönster föreställande björkstammarStrömsö (tv-program),Mönsterstickning
Förslag nr 3 på björkstammsmönsterstickmönster föreställande björkstammarStrömsö (tv-program),Mönsterstickning
Anna-Pia Svarvar är hemma från Purmo och inspirerades av Purmo folkdräkt när hon skickade in sina två bidrag till mönsterränder.
Det ena mönstert har smala ränder i fem olika färger och det andra är komponerat utgående från ett folkdräktsband i vitt och rött.
Detalj av folkdräkt från PurmoRandigt band på folkdräkt från PurmoBild: Anna-Pia SvarvarStrömsö (tv-program),Purmo,folkdräkter
Sticka lodräta ränder i fem olika färger med inspiration från Purmo folkdräktRitade färgfält på rutigt papper som symboliserar ett stickmönster med lodräta ränder i olika färgerBild: Anna-Pia SvarvarStrömsö (tv-program),Mönsterstickning
Band från Purmo folkdräktEtt band med mönster i rött och vittBild: Anna-Pia SvarvarStrömsö (tv-program),folkdräkter
Mönsterdiagram inspirerat av det röd-vita bandet i Purmo folkdräktDiagram för mönsterstickningBild: Anna-Pia SvarvarStrömsö (tv-program),Mönsterstickning
Benita Rosenlund Skickade in två mönster som hon ritat utgående från Kimito kommuns symboler, en fågel och Kimito kommunvapen.
Fågelmönster från KimitoMönsterstickningsdiagram föreställande en fågel från kimitoStrömsö (tv-program),mönsterstickade plagg
Stickmönster för Kimitoöns kommunvapenStickmönster för Kimito kommunvapenStrömsö (tv-program),Mönsterstickning
I Munsala samlas varje vecka ett gäng stickglada kvinnor. Gruppen tog sig an vår utmaning med stor entusiasm.
Under Solveig Sundells ledning skickade de tillsammans in 6 olika mönster som representarar hela Finland.
Båten symboliserar Ålands län.Mönsterdiagram föreställande en båtStrömsö (tv-program),Mönsterstickning
Renen symboliserar Lapplands länStickmönster föreställande en renStrömsö (tv-program),Mönsterstickning
Granen symboliserar mellersta Finlands länStickmönster föreställande en granStrömsö (tv-program),Mönsterstickning
Svanen representerar västra Finlands länstickmönsterdiagram för en svanStrömsö (tv-program),Mönsterstickning
Ett hjortron representerar Uleåborgs länStickmönster föreställande ett hjortronStrömsö (tv-program),Mönsterstickning
Björnen representerar östra Finlands länStickdiagram för en björn Strömsö (tv-program),Mönsterstickning
Marianne Wasberg, Solveig Holm, Eva-Maria Oksman och Katri Mustonen skickade in bidrag med svanar, granar, en blomma och ett pilvarv. De fyra kombinerade Lee till handledsvärmare och halstub.
Hösten är här och med den går stickorna varma runtom i Finland. Sockor hör till det mest populära plagget att sticka själv och vad är väl mer värmande än ett par handgjorda yllestrumpor?
Projektet "förena Finland i ett stickmönster" som vi startade i våras tillsammans med er har verkligen engagerat och därför bjuder vi nu på ännu ett nytt mönster som passar ihop med de övriga plaggen.
Den här gången fick även Carolina Mannströms inskickade bidrag vara med.
Den blå bottenfärgen symboliserar vattnet vi så starkt förknippar med vårt land.Fötter iklädda stickade sockor och vatten i bakgrunden.Bild: Yle/Lee EsselströmStrömsö (tv-program),Mönsterstickning,mönsterstickade plagg
Garn 150g/300m t.ex. Novita sju bröder eller liknande. I färgerna vitt, blått och grönt.
Strumpstickor nr 3,5 eller enligt handlag.
Stickfasthet 19m/10cm. Kontrollera din stickfasthet och anpassa därefter.
Den stickade sockans färdiga dimensioner: fotomkrets 23 cm, längd från tåspets till häl:23 cm, skaftets längd 22cm. Passar fot stl 38 men kan lätt justeras till andra storlekar.
Förkortningar:
m = maska
v = varv
r = rät
a = avig
öhpt = överhoptagning: lyft en maska rät, sticka följande maska rät och dra sedan den lyfta maskan över den stickade. Ett sätt att minska maskor.
Stickade sockor med svanar och granar.Stickade sockor i blått med vita svanar och gröna granar.Bild: Yle/Lee EsselströmStrömsö (tv-program),Mönsterstickning,mönsterstickade plagg
Gör så här:
1. Lägg upp 50 m på dubbla strumpstickor med vitt garn.
2. Sticka resår 5 varv, 1 r, 1 a.
3. Sticka 2 v r med vitt. (dessa finns utritade på diagrammet).
Mönsterdiagram nr 1. Upprepas 5 ggr efter varandra.Mönsterdiagram för stickning föreställande gran och svan.Bild: Yle/Lee EsselströmStrömsö (tv-program),Mönsterstickning
4. Sticka nu enligt mönsterdiagram nr 1 med två färger åt gången. En rand med granar och en rand med svanar. Diagrammet upprepas 5 gånger efter varandra så att det blir en rand med fem granar och en rand med fem svanar.
5. Sticka 1 v blått under svanarna, varvet finns med på mönsterdiagrammet.
6. Minska nu 4 m jämt fördelade genom att sticka ihop 2 m r så att 46 m återstår.
7. Sticka 1 v r blå med dessa 46 m.
8. Minska ytterligare 2 m r ihop jämt fördelade så att du sedan har 44 m kvar.
9. Sticka 11 v räta med blått garn och 44 m. Eller så långt som du vill ha skaftet.
10. Nu börjar hälen. Sätt de första och sista 11m på samma sticka. Dvs sticka över de 11 m på sticka nr 1 så att de kommer på sticka nr 4. Nu har du 22 m på samma sticka. Sticka slätstickning över dessa 22 m i 6 cm.
11. Dags för minskningsvarv. Sticka 15 r, 1 öhpt * vänd, lyft 1 a, sticka 8 m (avgt på aviga sidan och räta på rätsidan), 2 a tills, vänd, lyft 1 r, sticka de 8 m, 1 öhpt.* Upprepa från * till * tills alla maskor på båda sidorna stickats med och 10 m återstår.
12. Fördela dessa maskor på två stickor, 5 m på vardera stickan.
13. Plocka upp 13 m i hälens sida, sticka räta m på sticka nr 2 och 3 och plocka upp 13 m i andra sidan och sticka de 5 m på sticka nr 4.
14. Nu ska det minskas. Gör så här: sticka r maskor hela tiden men de 2 sista m på sticka nr 1 stickas 2 r ihop och först på sticka nr 4 görs 1 öhpt. Minska på detta sätt 6 v. Så att du igen har 44 m.
15. Sticka slätstickning blått i 3,5 cm.
Mönsterdiagram nr 2. Mönstret upprepas 11 gånger efter varandra för att täcka alla 44 m.Mönsterdiagram för stickning i vitt, grönt och blått.Bild: Yle/Lee EsselströmStrömsö (tv-program),Mönsterstickning
16. Sticka mönster enligt diagram nr 2 de kommande 11 v. De fyra maskorna upprepas 11 gånger efter varandra enligt bilden.
17. Sticka 8 v blått efter mönstrets sista varv (eller så många varv som behövs för att passa foten).
18. Nu börjar ihoptagning vid tårna. Prova socka först för att se om det behövs något varv till innan ihoptagningen. Här är det lätt att anpassa till en större eller mindre storlek. Sticka 2 r ihop i slutet av sticka nr 1, sticka nr 2: börjar med 1 r, 1 öhpt. I slutet av sticka nr 3 stickas 2 r ihop och i början av sticka nr 4 stickas 1 r, 1 öhpt. Övriga maskor stickas r. Gör denna ihoptagning varje varv tills det återstår 8 m.
19. Klipp av garnet och dra det igenom de 8 m och fäst tråden väl. Fäst även övriga trådändor.
20. Sticka en till socka på samma sätt. Fukta sockorna lätt och lägg dem att torka på en handduk.