Så här gör du en girlang av en gammal bok
Vävning med lavar, mossa och bark som färgpalett

Naturen har en helt fantastisk färgpalett. Tittar man närmare på små, små knoppar, mossor, gräs och lavar så kan man upptäcka fantastiska färger. Textilkonstnären Annika Konttaniemi använder sig av naturens färger när hon väver och hon har alltid kameran med sig när hon är på tur i fjällen för att knäppa "minnesanteckningar".
Konttaniemi har alltid varit intresserad av färger och hur färger kommunicerar. Färglära var det mest spännande ämnet när hon studerade konst och när hon för några år sedan upptäckte vävningen öppnade sig en ny värld att skapa färgmöten och kombinationer.
- Två färger som är bredvid varandra måste hela tiden ha något att säga åt varandra, annars blir det tråkigt tycker Konttaniemi.
Hon lärde sig väva i en vävstuga i Rovaniemi och efter det var hon fast. Hon tycker om hur man kan jobba med strukturer på ett annat sätt än i till exempel stickning och hur det går att "blanda" färger då väften möter varpen. Hon är speciellt förtjust i yllevävning.
- Ylle tar fram färgerna och kan ge dem ett helt nytt djup och fin lyster beroende på hur garnet är spunnet.
Om man är nyfiken på yllevävning har Annika Konttaniemi några tips. Hitta en vävstuga nära dig om du inte har tillgång till en egen vävstol, där får man ofta hjälp av erfarna hantverkare. Varpen töjer så man får spänna på medan man väver. Man ska inte slå in garnet utan låta väften bli lika luftig som varpen, annars blir textilen för styv. Man ska inte mata in så mycket material som när man t.ex. väver i trikå, för då blir resultatet vågigt (om man inte vill få den effekten). Njut av vävningen och låt stressen rinna av dig och tiden ticka iväg.
Lees lilla makraméskola

Makramé har återintagit samma popularitet som det hade på 1970-talet. Nu finns åter dessa knytningar i blomamplar, bälten, väskor och väggbonader. Många har önskat sig mer makramé och för er har jag gjort några instruktionsvideon på några av de vanligaste knytningarna. Kan du någon av dessa så kommer du redan långt och kan skapa dina egna produkter. Vill du ha tips på produkter så gjorde jag en gardin 2015 och i år blev det en hängmatta. Länkar till instruktioner på dem hittar du längst ner här på sidan men ta först en titt på hur du knyter de olika knutarna. De går sedan att kombinera och variera enligt tycke och smak.
Det finns speciella band som kallas makraméband eller makramérep, men man kan in princip knyta makramé med det man vill. Allt från tunna broderitrådar till tjocka rep går att använda. Bara att anpassa efter det man vill göra eller använda det till.
Man börjar ofta knytningarna med ett Lärkhuvud Det krävs två lärkhuvuden bredvid varandra för att göra t. ex. en flatknut/slätknut.
Ett enkelt halvslag kan göras från vänster eller höger. Görs de växelvis från vardera hållet får man en knytning som Lee gjorde på upphängningsbanden till hängmattan.
Makraméknuten även kallad flatknut eller slätknut görs med fyra trådar. Den kan knytas många på rad tätt efter varandra eller växelvis varannan rad med två band från följande lärkhuvud. Genom att variera mellanrummen mellan knutarna i alla led kan man skapa olika mönster. Den här knuten är den vanligaste makraméknuten och jag använde den både till gardinen och till hängmattans dekorationsfransar.
En vriden knytning får man om man t ex bara gör halva flatknuten och knyter från vänster hela tiden alternativt enbart från höger sida. Den här knytningen är vanlig i blomamplar.
Gör din egen hängmatta med dekorationer i makramé

Två trender som fortfarande håller i sig är ombréfärgningen och makraméknytandet. Här har jag skapat en produkt som förenar dem båda och förgyller inredningen inne eller ute.
Att göra sin egen hängmatta är inte svårt alls, men vill man dessutom dekorera den med makraméknutar får man räkna med lite mer möda innan den är klar. Välj själv om du gör en enklare variant med bara tyg och rep eller om du satsar på både egna upphängningsband och dekorationsfransar. Det här är ett pyssel som man dessutom bra kan göra utomhus i sommar om man så vill. Den totala belöningen och njutningen kommer sen när man får lägga sig ner i sin alldeles egen hängmatta i precis den färg man själv valt och gjort.
Du behöver:
linnetyg 100 x 250 cm.
tygfärg
salt
handskar
matsked
pinne att röra om med
balja att färga i
makramésnöre
gummiband
anslagstavla
nålar
tejp
sax
träkulor
rundstav
4 metallringar
2 karbinhakar
upphängningsrep
Närmare instruktioner för hur du knyter de tre olika makraméknutarna som behövs för denna hängmatta, dvs. lärkhuvud, halvslag och makraméknuten/slätknuten hittar du i instruktionsvideona i den här artikeln.
Så här gör du:
1. Klipp till linnetyget i önskad storlek. Jag klippte 94 cm x 250 cm. Tänk på att linnetyget krymper rejält!
2. Tvätta tyget innan färgning. Vrid ur men låt det vara vått.
3. Blanda till textilfärgen enligt anvisningarna på paketet. Ofta ska man tillsätta salt i lösningen.
4. Om du vill göra en ombréfärgning som jag gjorde, alltså starkare färg i kortändorna och svagare in mot mitten, så viker du tyget dubbelt med kortändorna mot varandra och håller mitten (alltså vecket) helt ofärgat.
5. Doppa ner ca 5 -10 cm i färgbadet och häng upp resten av tyget ovanför baljan. Mata ner lite mer tyg med ca 10 minuters mellanrum för att få gradvis färgning. Jag gjorde totalt 6 olika graderingar. Doppa till sist lite mer av tyget bara lite grann i färgbadet. Vrid ur och skölj bort resterande färg. Häng upp för att torka. De färgade ändorna ska hänga lägre än mitten.
6. Medan tyget torkar kan man passa på att knyta upphängningsbanden och dekorationsfransarna till kortändorna.
7. Klipp till 4 st makramérep som är minst 8 ggr så långa som den slutliga längd du vill ha på uppläggninsbanden.
8. Ta ett av repen och mät ut mitten. Knyt ett lärkhuvud runt en metallring. Här hittar du en instruktionsvideo hur man gör ett lärkhuvud.
9. Gör samma sak en gång till bredvid det första repet. Välj nu vilken sida av lärkhuvudena du vill ha uppåt.
10. Nysta upp tråden längst till vänster i ett nystan som du spänner ihop med ett gummiband och likadant med tråden längst till höger. Då är det lättare att arbeta. Man matar fram mer tråd från nystanen vartefter. De två mittersta trådarna får ligga på bordet. De kallas kalvtrådar och dem knyter man runt i fortsättningen.
11. Knyt enkla halvslag växelvis från vänster och höger sida om de två kalvarna i mitten. Här hittar du instruktionsvideo på hur du knyter halvslag.
12. När du har fått ihop ett minst 50 cm långt band fäster du två nya trådar med lärkhuvuden bredvid den första starten och så knyter du ett till likadant band bredvid det första från ringen.
13. Nu har du en ring med två band. Då tar man den andra ringen och gör likadant. Det här blir upphängningsbanden som fästs i rundstaven i vardera kortsidan.
14. Gör dekorationsfransarna enligt beskrivningen nedan.
Så här gör du dekorationsfransen:
A. Min hängmatta ska bli 80 cm bred så då ville jag ha fransen 80 cm bred. Till det behövs en 90 cm lång bit av makramébandet.
B. Knyt två knutar i ändorna av bandet med 80 cm mellan.
C. Det är bra att ha ett knytningsunderlag. Tyvärr var min anslagstavla bara 60 cm men det går bra ändå när jag tejpar fast ändorna 10 cm utanför tavlan på vardera sidan. Nåla fast bandet med jämna mellanrum.
D. Klipp till 36 makraméband som är 2 m långa.
E. Mät ut mitten på varje band och fäst dem med lärkhuvuden med jämna mellanrum på det vågräta bandet (80 cm långt). Nu finns det 36 kalvar (dubbla band) att knyta med.
F. Jag började med en rad med makraméknutar, även kallade slätknutar. Knutna med fyra band. Hur du knyter denna knut hittar du instruktionsvideo på här.
G. Nästa varv ville jag ha träkulor så då lämnade jag de två första banden och tog de två följande och tejpade ihop ändan på dem för att trä på en träkula. Ibland kan det behövas att man klipper en spets på tejpändan. Placera träkulan ett par cm under slätknutsraden. Lämna de två följande banden och tejpa ihop ändan på de två nästa och trä på en ny träkula. Fortsätt så varvet till slut. Det blir 17 träkulor totalt. De två sista banden lämnas utan kula som i starten.
H. Klipp nu bort alla tejpbitar så att banden blir fria att knytas med igen.
I. Börja från vänster igen och ta de fyra första banden och knyt tre slätknutar efter varandra på rad lodrätt.
J. Ta följande fyra band och gör likadant. Fortsätt så raden ut.
K. Börja från vänster igen. Lämna de två första banden och knyt en slätknut med följande fyra. Fortsätt så varvet ut. De två sista banden blir utan knut precis som i början.
L. Börja från vänster igen med de fyra första banden och knyt tre slätknutar på rad efter varandra med de samma fyra banden. Ta nästa fyra band och gör likadnat. Fortsätt så varvet ut.
M. Ta nu de två första banden och knyt ihop dem med en helt vanlig knut. Ta de fyra följande och knyt ihop dem med en vanlig knut. Fortsätt varvet ut.
N. Lämna så långa fransar som du vill ha, gärna minst 20 cm och klipp fransranden jämn.
15. Gör två likadana dekorationsfransar.
16. Såga till två rundstavar som är minst 3,5 cm i diameter och 100 cm långa. Borra ett 8 mm (eller anpassat efter tjockleken på dina band) stort hål i vardera ändan, ca 5 cm från slutet.
17. Sy nu själva hängmattan. Stryk tyget och fålla långsidorna först.
18. Vik och sy kanaler i vardera kortsidan anpassade efter tjockleken på din rundstav. Sy med dubbla sömmar med ca 0,5 cm emellan för att stärka ytterligare.
19. Sy nu fast dekorationsfransarna på undersidan i vardera kortsida. Jag sydde fast dem för hand men stärkte sömmarna i början och slut på symaskin.
20. Tejpa ihop ändorna på upphängningsbanden, alla fyra tillsammans.
21. Trä rundstaven genom kanalen i hängmattan. Trä det ihoptejpade upphängningsbandet genom hålet i ändan av rundstaven. Dra åt hårt och gör en knut. Ta bort tejpen. Låt banden hänga kvar som fransar och klipp dem jämna. Knyt fast det andra upphängningsbandet i andra sidan.
22. Gör likadant på andra kortsidan.
23. Sätt en karbinhake i vardera metallögla så är det lätt att hänga upp och ta ner hängmattan.
24. Knyt fast två metallringar i träd med passligt avstånd emellan och haka upp hängmattan.
25. Häng, vila och njut av sommaren! Det har du förtjänat!
Så här gör du presentpåsar av en gammal bok

För att göra en presentpåse behöver du:
- en bok
- akrylstämplar
- stämpelfärg
- symaskin
Gör så här:
- Riv ut två papperssidor och lägg dem ovanpå varandra.
- Sy ihop sidorna till en påse.
- Stämpla på bilder.
- Lägg en present i påsen, vik ner översta kanten och tejpa fast med washitejp.
Så här gör du en ring av en gammal bok

För att göra en ring behöver du:
- en bok
- superlim
- ringstomme
- en stor glasbubbla
- blyertspenna
- sax
- akrylstämpel
- stämpelfärg
- pincett
- Riv ut en sida ur boken, lägg glasbubblan på vald text och rita runt bubblan. Klipp ut.
- Stämpla färg med akrylstämpeln på den lilla pappersbiten och låt torka en stund.
- Lägg glasbubblan upp och ner och lägg lim på baksidan
- Tryck fast den runda pappersbiten med textsidan neråt.
- Lägg lim på papprets baksida och fäst ringstommen. Låt torka.
Sticka en poncho med mosstickning

Ponchon är ett härligt och mysigt plagg som passar alla årstider. Här har jag skapat en lättgjord variant som man bra kan ta med sig och använda som sittunderlag tills det blir så kyligt att man vill dra den på sig. En enkel men tilltalande design som kan varieras mycket med garnkvalitet, stickstorlek, färg och personliga detaljer.
Stickar man med grovt garn och grova stickor så får man snabbt resultat. Det här projektet passar dessutom lika bra för nybörjare och andra oerfarna stickare som för modemedvetna stickproffs.
Vill du lära dig sticka? Då hittar du allt du behöver i artikeln Lees lilla stickskola, klicka bara här.
Du behöver:
- Ett grovt garn 2 - 3 nystan (jag använde Novitas Pehmo med 200g /nystan)
- Stickor som passar till garnet (jag använde nr 12)
- En stoppnål
- Sax
- 2-3 stora knappar
- Lägg upp 37 maskor.
- Sticka mosstickning, dvs varannan maska avig och varannan rät. Följande varv startas med motsatt maska dvs. om maskan under är rät så stickas en avig ovanpå, är den avig så stickas en rät ovanpå.
- Sticka mosstickning tills arbetet mäter 1 m eller bildar en kvadrat när du viker den stickade rektangeln dubbel.
- Maska av.
- Vik rektangeln dubbel så att det bildas en kvadrat. När du har den vikta kanten på vänster sida så börjar du sy uppe i högra hörnet och syr ihop lagren med varandra med kaststygn ungefär fram till mitten på den övre kanten av kvadraten. Fäst tråden. Hålet som lämnar är halshålet så du kan justera dess storlek genom att sy det mindre eller sy axelsömmen kortare för att få hålet större. Eftersom jag är högerhänt är denna söm min högra axelsöm. Är du vänsterhänt så är det din vänstra axelsöm.
- Prova ponchon och märk ut var du vill ha knapparna som dekoration. Jag satte dem lite nedanom axelsömmen och på framsidan av ponchon.
- Sy fast knapparna där du vill ha dem.
- Fäst alla lösa trådändor.
Hur du stickar mosstickning kan du se här i Lees lilla stickskola.
Vindskydd av plastglas

Snålblåst, havsvind, nordanvind - ja, det finns många varianter av kall blåst. Luften står sällan helt stilla och vill man sitta ute och njuta av den finländska sommarkvällen kan ett vindskydd göra stor skillnad.
Mitt vindskydd blev på ett sätt mobilt - det är bara fäst vid väggen med en enkel list och gångjärn. Det behövdes fyra delar för att hålla borta havsvinden från Strömsös veranda. Camilla och Lee dekorerade vindskyddets övre del med träkulor och garn.
Material till ett vindskydd:
- Plastglasskiva: 800x1200 mm
- Trälister: 2 st 25x50x1850 mm
- Trälister: 3 st 25x50x800 mm
- Skruvar, lim, målfärg
Verktyg:
- Cirkelsåg
- Borrmaskin med borrbett och bits till skruvarna
Tillbehör:
- Träkulor och garn
- Gångjärn
Arbetsmoment:
- Såga alla lister till rätt längd.
- Kör 4 mm brett och 10 mm djupt spår i listerna för plastglasskivan.
- Mät och rita ut placeringen för tre liggande lister. Ta i beaktande att plastglasskivan sjunker in 10 mm både i övre och mittersta listen. Mellanrummet mellan de nedre listerna skall alltså vara 1180 mm för att skivan skall hållas på plats.
- Såga ett 25 mm brett och 10 mm djupt spår för listerna
- Måla ramdelarna.
- Skruva ihop ramen med plastglaset på plats i spåret
7. Till sist återstår då bara att hitta en lämpligt blåsig husvägg att skruva fast vindskyddet i. Jag använde vanliga, små gångjärn, som jag skruvade fast på en list jag fäste i väggen. Gör man flera vindskydd kan man fästa dem vid varandra till en vikskärm.
8. Jag tillverkade också ett par kilar med hål för järntappar, vilka är bra att ha för att hålla vindskyddet på plats och ifall underlaget inte är helt jämnt.
9. Sätt dig på läsidan om det är blåsigt.....
10. ...gör så här om det är storm eller stiltje.
Lees lilla stickskola

På Strömsö frågar vi ofta vad ni vill lära er mer om och vad ni vill se i vårt program. Många har önskat att de kunde sticka så därför har jag gjort en liten stickskola för den som känner att den vill fräscha upp sina kunskaper eller vill lära sig ett nytt hantverk.
Om man vill försöka sig på en skön och lättgjord produkt så kan man sticka en poncho med mosstickning och instruktuionerna till den hittar man här.
Stickning är precis som andra hantverk fyllt av olika tekniker för att få olika effekter. Det finns många olika sätt att sticka och lägga upp och göra även de enklaste maskorna. Kan du redan ett annat sätt så fortsätt med det, det här är hur jag brukar göra och som jag lärt mig i grundskolan.
Video nr 1: Så här gör du första öglan för att börja sticka.
Video nr 2: Så här lägger du upp fler maskor efter den första öglan.
Video nr 3: Så här stickar du räta maskor.
Video nr 4: Så här stickar du slätstickning. Slätstickning stickas med vartannat varv räta maskor och vartannat aviga maskor så här kan du även se hur du stickar aviga maskor.
Video nr 5: Så här stickar du resårstickning.
Video nr 6: Så här stickar du mosstickning.
Video nr 7: Så här avmaskar du när du vill avsluta din stickning.
Kasper Strömman testar flytande stugor

Del nio av den utmärkta serien Stugor är återigen ett helt suveränt avsnitt. Temat denna gång är flytande stugor och vi bekantar oss med fyra olika koncept. Inte tre som vanligt? Nej, fyra. För Stugor är ju serien som bara blir bättre för varje avsnitt.
Resan börjar på Saimen, där Idu Kupiainen och Eero Ekala tillbringar sin fritid ombord på fartyget Saimaan simpukka. Ja, man ska kanske helst inte kalla den båt, för den bästa beskrivningen skulle nog vara flytande timmerstuga. Men visst går det att ta sig fram med en sån också.
Det här är såklart möjligt för att det praktiskt taget aldrig blåser upp till orkanhastigheter på Saimen. Och därför klarar man sig fint med ett mindre manövrerbart fartyg.
Finns det bastu ombord? Klart det finns, och här vedeldar man. En fin flytande stuga som visar att det finns plats för nytänk även i båtvärlden.
Från Saimen förflyttar vi oss till Helsingfors, där vi hälsar på Lennart Petterson och Iisa Juva som har för vana att semestra med sina två små barn i en folkbåt. En vad-då-för-båt, frågar du? Den nordiska folkbåten är en kompakt segelbåt som ritades på 1940-talet och som blev så bra att den nytillverkas än i dag.
Bilden ovan ger en idé om hur kompakt båten är. Många idag har ju vant sig vid att ha lite mer svängrum nere i kajutan – speciellt om man är en familj på fyra – men så tänker inte Iisa och Lennart. Verkar med andra ord som en mysig livstil. Och bevis på att det inte alltid krävs en Miami Vice-båt om man är äventyrslysten. Snarare tvärtom.
Fast om man nu är ute till sjöss, vem ska man fråga om hur båtar överhuvudtaget planeras? Självklart av Hans Groop som har ritat ett hundratal i sitt liv. Allt började med den populära H-båten han ritade 1967, och sen dess har det rullat på.
Vi fick besöka en av Hasses nyare modeller från 1990-talet som inte heller var så dum. Och det bör ju sägas att Hasse var mer eller mindre ett levande lexikon vad gåller båtdesign, men det kunde man ju såklart vänta sig av en levande legend.
Och just det, Hasse står till vänster på bilden. De andra som hänger på däck är fotograf-Mikko och assistent-Siiri.
Programmet avrundas denna gång hos en annorlunda visionär, då vi besöker Jorma Ponkala ute i hans båt Shalom. Shalom är ingen vanlig båt. Egentligen kunde man prata om Jormas livsverk som tagit femton år att skapa. Ett sällsamt, rymdskeppsliknande fartyg byggt i ett lätt isoleringsmaterial.
Jorma har från dag ett haft som mål att resa jorden runt med sitt futuristiska skepp, men eftersom det tagit ett bra tag att bygga och varken han eller frugan är speciellt unga nuförtiden, så får vi tydligen se hur det blir med den saken. Men själva skeppet är magiskt. Varenda detalj är genomtänkt och allt här är ifrågasatt, inklusive formen. Mycket inspirerande.
Med andra ord ett toppenavsnitt, om inte det bästa hittills. Speciellt när man tar i beaktande att det lider mot slutet – men det här är tydligen en TV-serie som ångar på för fullt tills det säger stopp. Bra där.
Avsnitt nio nu tillgängligt på Yle Arenan. Programmet heter Stugor, men egentligen borde det heta TV när den är som allra bäst.
Batikmönstrade vindsockor

Batik kan göras på många sätt och i olika tekniker. Ett sätt som ofta kallas afrikansk batik är gjort med hjälp av mjöl och vatten, dvs mjölbatik. Enklare kan det inte bli. Och när något är enkelt triggar det inspirationen, för då kan man göra det precis i den stund andan faller på. Sånt gillar vi!
Mjölbatikblandningen består av en del vatten, en del mjöl. Jag blandade 2 dl vatten med 2 dl vetemjöl och rörde ihop till en smet, så klumpfri som möjligt!
Annat som behövs är:
- gamla schampoflaskor
- lakanstyg eller annat bomullstyg
- akrylfärg (textilfärg om produkten ska kunna tvättas)
- penslar
- underlägg
- metalltråd
- snöre
Häll över blandningen i schampoflaskan. Jag valde dessutom att efter hand hälla över smeten i en mindre flaska (från ett resekit) för att få en mindre stråle och för att en liten flaska är lättare att hantera.
Bred ut tyget på bordet med skyddande papper eller vaxduk under. Utgå från en skiss eller skapa ett fritt mönster.
Min inspiration till mönstret kommer från japanska vindsockor, Koinoborin. I Japan firar man under våren en familjehögtid, barnens dag. Då dekorerar man hus och gator med vindsockor i olika material och med motiv av karpfisken. Därav fiskmönstret!
Eftersom tyget skall vikas dubbelt när det sys ihop till en vindsocka började jag med att markera mittlinjen på tyget med tejp. Mönstret får gärna vara så symmetriskt som möjligt.
Vill man, kan man skissa mönstret försiktigt med blyerts, men då ska man vara noga med att spritsa batikmönstret aningen bredvid, annars kommer blyertsstrecken att synas när det är klart.
Rita mönstret på tyget med mjölblandningen. Du märker ganska snabbt om du har en för lös eller för fast blandning. Tillsätt i så fall mjöl eller vatten i smeten och rör om. Jobba i jämn takt, då blir linjerna bäst.
Torktiden beror på mjölblandningens konsistens. Det tar ungefär tre timmar för ytan på mjölblandningen att stelna. Vill man att det ska vara helt torrt kan man vänta ännu längre eller till nästa dag. Här får man helt enkelt prova sig fram.
Jag föredrar att jobba vidare medan det ännu finns fukt kvar i mjölbatiken för att enklare dra av ”mjölsträngarna” i lite längre remsor. Är det helt torrt så knaprar man bort mjölet i mindre flisor.
Eftersom min slutprodukt är en vindsocka målar jag med akryl. Gör man produkter som behöver tvättas målar man med textilfärg.
Sen är det dags att fylla i fälten mellan mjölsträngarna med färg. När färgen har torkat kan mjölbatikmönstret tas bort. Vänta tills allt är snustorrt eller kör när färgen har torkat, ni väljer själva. Är det fukt kvar är det lite kletigare och är det kruttorrt är det lite mera petande.
För att förvandla tyget till en vindsocka behövs en symaskin. Sy två raksömmar längs sidorna och en kanal vid fiskens mun. Trä en metalltråd i kanalen som gör att öppningen blir rund. Fäst trådar i tyget och bind fast vindsockan i verandaräcket, i störar eller i en kort pinne.
Sedan är det bara att hoppas på mycket vind. Eller springa och ha roligt med den!
Färga garn med växter

Att färga garn med naturens råvaror är riktigt spännande. Samma recept kan ge olika nyanser beroende på omständighterna så man vet aldrig hur det riktigt blir till slut. Jag färgade garnhärvor av finsk fårull med renfana och vassvippor som ger gula och gröna nyanser om man förbetar med alun.
Innan man sätter igång med växtfärgningsprojektet bör man reservera tillräckligt lång tid, gärna två dagar eller en väldigt lång hel dag. Man kan färga med bark, svampar, kottar, färska växter eller torkade växter. Det viktiga är att man aldrig plockar mer än 1/3 del av beståndet från samma växtplats och att man inte tar fridlysta eller ovanliga växter.
Räkna med 400g färsk växt för 100g garn eller 1kg färsk växt för 300g garn (mitt recept). Det går att prova med nästan vad som helst men om man vill vara säker på att resultatet inte bleknar med tiden så kan man hålla sig till de kända och beprövade växtfärgningsväxterna.
Samma växt kan ge ett tjugotal olika färger beroende på vad man betar med, vilken färg ursprungsgarnet är och vilka färger man använder före eller efter. Olika växtplats, årstid och väderlek kan också påverka färgningen och det är först när garnet torkat som man ser den slutgiltiga färgen. Är man inte nöjd med färgen kan man färga om garnet, men då kommer slutresultatet att påverkas av den första färgen.
Mängden växter bestämmer färgstyrka och härdighet. Använd handskar när du handskas med kemikalier och andas inte in dem. Växtfärgning ska helst göras utomhus för ventilationens skull.
Du behöver:
- ofärgat garn, gärna ren spunnen obehandlad ull (jag använde naturvitt och ljusgrått)
- våg
- bomullsgarn
- termometer
- kastrull som rymmer minst 10 liter, en per växt/färgbad
- salt
- ylletvättmedel
- baljor
- vatten
- kokplattor (en per färg/kastrull)
- Alun (latin: alumen, köpes på apotek)
- handskar
- måttsats
- något att röra om med
- en tång/pinne att lyfta garnet med
- en pinne/kvastskaft att hänga garnet på tork på
- 400g färsk växt /100g garn. Jag använde 1kg vassvippor för 300g garn och 1kg renfana för 300g garn.
- sax
- ettika
OBS! När man arbetar med ull är det viktigt att inte göra några hastiga temperaturväxlingar eller hård behandlig av garnet, då tovar det sig. Garnet sätts alltid i fingervarmt vatten och det ska alltid kallna tillsammans med vattnet och endast försiktigt röras om.
Garnfärgningen består av minst tre stadier:
1. Förtvätt
2. Förbetning
3. Färgning
4. Efterbetning / andra färgbad
Betningen kan göras med t ex ammoniak, bikarbonat, garvsyra, järnsulfat, kopparvitriol, oxalsyra, pottaska, vinsyra mfl. Jag använder alun. Förbetning med alun ger klara färger och det är det äldsta och mest använda betningsmedlet.
Så här gör du:
1. Väg upp garnhärvorna och anteckna vik. Märk nystanen om det behövs.
2. Öppna härvorna och knyt om lösa bomullsband som en 8 runt garnet på minst fyra ställen. Om de två ursprungliga knutarna är för hårt knutna måste de göras om lösare, annars kan de vara som de är.
3. För att färgen ska fästa jämnt och fint på garnet ska det tvättas ordntligt först. Lägg garnhärvorna i blöt tillsammans med 1 msk salt per 100g garn. Låt garnet ligga och dra i 30 min. Skölj sedan garnet minst två gånger i ljummet vatten.
4. Tvätta garnet försiktigt i ljummet vatten med lite ylletvättmedel. Skölj ur ordentligt med ljummet vatten. Krama försiktigt ur vattnet. Låt garnet vänta.
5. För att färgen ska fästa på garnet gör man något som kallas förbetning. Betning kan göras också efter ett färgbad för att nå andra färgnyanser på garnet. Man kan beta med olika substanser men jag valde alun, ett av de vanligaste. Mät upp 3-5 liter vatten per 100g garn i en kastrull. Jag använde 10 liter vatten för 3 garnhärvor á 100g. Ta på handskar. Mät upp 15g alun/100g garn. Jag tog alltså 45g alun till en 10 liters kastrull med vatten för 300g garn. Ta ett par deciliter vatten ur kastrullen och lös upp alunet i vattnet. Häll sedan det i kastrullen och rör om.
6. Lägg i det blöta garnet i kastrullen med handvarmt alunvatten. Låt temperaturen stiga till 80-90 grader och håll det där i en timme, rör försiktigt om ett par gånger under tiden. Stäng sedan av plattan och låt garnet och alunvattnet tillsammans svalna till handvarmt vatten.
7. När alunbadet svalnat tar man upp garnet. Skölj ur garnet med rent handvarmt vatten i minst två omgångar. Nu kan man om man vill hänga upp garnet och låta det torka tills man har möjlighet att färga (ifall man inte hinner färga det samma dag). Då blöter man det bara i handvarmt vatten igen innan man går vidare till nästa steg.
8. Klipp eller skär växterna i mindre delar och koka i kastrull med 3-5 liter vatten/ 400g växtdelar. Jag tog 1kg växtdelar och 10 liter vatten. Låt växtdelarna koka en timme. Sila bort dem från vattnet och låt växtvattnet svalna till fingervarm temperatur.
9. Mät upp färgbadsvattnet och lägg till mer vatten ifall det minskat, så att du fortfarande har 10 liter vätska för att färga 3 garnhärvor á 100g.
10. När växtvattnet är fingervarmt kan du lägga i de blöta garnhärvorna i kastrullen och låta temperaturen stiga till 80-90 grader och hållas där i en timme. Rör försiktigt om i kastrullen ett par gånger under tiden. låt sedan allt svalna till handvarm temperatur igen.
11. Ta upp garnen ur kastrullen när växtvattnet svalnat och skölj ur garnen i flera vatten.
12. Tillsätt en skvätt ettika i sista sköljvattnet och krama försiktigt ur vattnet ur garnen.
13. Häng upp på en pinne att torka på luftig plats i skugga.
Exempel på andra växter som ger hållbara färger:
Färgkulla
Getpors
Mjölon
Blodspindling
Lupin
Brännässla
Rödklöver
Äppelblad
Åkerpilört
Rölleka
Gullris
Gråbo
Björkblad
Vivan Berglund från Grankulla lånade ut sin mors växtfärgningshäfte som är nästan 100 år gammalt, så här ser det ut. De vackra blå nyanserna får man av vejde eller indigo medan de vackar rosa, röda och lila nyanserna fås med koschenill och krapp.
Bibondens supersalva

Den här salvan har fått kultstatus bland make up-artister och skådespelare eftersom den är så återfuktande. Salvan är mjukgörande vid torr hud och hjälper mot torrfläckar och sprickor. Den kan hjälpa mot eksem, utslag och ibland även psoriasis. Den mjukar upp och reparerar torra och spruckna nagelband och är superbra som läppbalsam. Salvan sägs också kunna påskynda läkningen av ärr, blemmor och insektsbett.
Ingredienser:
- 3 dl ekologisk rapsolja
- 67 g bivax
- 1 msk honung
- 1 tsk malet pollen
- ½ msk propolistinktur
Mät upp bivax och nästan all olja i en rostfri bunke. Sätt bunken i ett varmt vattenbad och tillsätt propolistinkturen. Låt bunken stå i vattenbadet tills allt smält ordentligt. Här är det väldigt frestande att vara och peta med vispen, men det är ingen idé. Det enda som händer är att vispen blir kladdig av bivax och svår att diska. Låt alltihop stå i lugn och ro tills det har smält!
Under tiden kan du sätta honungen i ett annat vattenbad och försiktigt värma upp den till max 40°. Låt honungen stå kvar i det varma vattnet och rör i malet pollen. Rör om ordentligt tills pollenet har löst sig i honungen.
När bivaxet och oljan har smält ihop lyfter du ur det ur vattenbadet och rör och rör och rör med en visp tills salvan blir krämig. När salvan svalnat till 37°, tillsätter du honungsblandningen och fortsätter röra med vispen tills allt löst sig ordentligt i salvan.
Häll upp salvan i små burkar, helst färgade glasburkar, som skyddar den från att oxidera.
Honungsinpackning
Hacka en näve rosenblad fint och rör ner i ½ dl honung.
Applicera i ansiktet, håret och resten av kroppen.
Låt verka i 10 minuter och skölj sedan av.
Perfekt att göra i bastun.
Ett traditionellt skafferi

Att ha ett skafferi är en dröm.
Ett skafferi för sylt, saft och andra grejer som förädlats under hösten. Skillnaden mellan ett skåp och skafferi är att skafferiet är platsbyggt och blir på så sätt en del av rummet. Ett skafferi som är byggt i ett hörn sticker inte ut, skymmer inte och tar inte mycket plats.
Till skillnad från nya hus brukar gamla hus alltid vara lite sneda och det är sånt man får leva med i den typen av byggnader. Om man bygger skafferiet i ett gammalt hus är det klokt att räta upp de väggar som kommer bakom skafferiet innan man börjar på.
Bygget
Stommen till skafferiet är uppbyggd av plankor. Plankorna är hyvlade och 45x98 mm tjocka.
Gör en stadig och rak stomme - att montera dörr, fönster, panel och hyllor går sedan så mycket lättare.
Skafferiets mått är ca 1x1m.
- Såga till och skruva ihop 4 st så kallade underliggare. Måtten beror på hur stort skafferi du bygger, huvudsaken är att delarna är lika långa. Hörnet skall vara 45 grader vilket betyder att delarna skall vara sågade i 22,5 graders vinkel (när man sätter ihop dem blir hörnet 45 grader)
- Skruva fast delarna i tak och i golv.
- Skruva fast stående stolpar mellan underliggarna. Stolparna kommer mot väggen, i hörnet och mot dörröppningen.
- Jag sågade kanterna på två st plankor i 22,5 graders vinkel och skruvade ihop dem för att få en bra hörnstolpe.
- Mellan stående stolpar skruvas liggande plankbitar in som stöd. Jag satte dem på två olika höjder. Nedre liggande plankor på ca 80 cm höjd och övre på 2,20 m höjd. Hela skåpet är ca 3 m högt-
Ytan
- Jag använde slät, hyvlad panel att klä in skafferiet med. En spontad panel är bättre än kant i kant eftersom det inte blir springor när man bygger av spontad panel. Panelspik och spikpistol underlättar, men det går lika bra att spika för hand med liten spik.
- Dörren i detta skafferi är minimal. Den är enbart 49 cm bred men fungerar bra trots det.
- Att hitta ett överljusfönster som passar exakt på dörren kan vara svårt. Det går också bra att dela skafferiet med en liggande list ovanför dörren och då passar ett antingen mindre eller större fönster lika bra. Oftast hittar man inte karmar till de gamla fönstren och dörrarna, dem måste man i så fall bygga själv.
En lysande lykta
Tapeter, hyllor och en lampa gör gott åt skafferiet. För elinstallationer behövs hjälp om man inte själv är elektriker, men i övrigt kan man göra allt själv. Skåpet är målat med linoljefärg.
Väggbonad, snodd och tofs - tre inredningsdetaljer i garn

Mjuka element i inredningen höjer mysfaktorn rejält. Här kommer lite tips för den som inte vill virka eller sticka men ändå vill haka på den heta trenden med garn i inredningen. Det här gör du snabbt på en kväll.
Snodd
En snodd kan göras av många olika slags garner i olika tjocklekar och på så sätt användas som band, rep, presentsnöre, gardinhållare, bälte, väskrem, påssnöre eller vad du vill.
Klipp till en garnbit som är minst fyra gånger så lång som den snodd du slutgiltigt vill ha. Vik garnbiten dubbelt och fäst mitten någonstans där den hålls fast, t ex på ett dörrhandtag eller någon krok.
Dra ut tråden så att den hålls rak och spänd och börja nu rulla det dubbla garnet mellan tumme och pekfinger. Tvinna på detta sätt garnet så att det blir riktigt spänt. Håll hela tiden i trådarna med den hand du tvinnar med. Om du tappar greppet får du börja om.
Lägg sedan ditt lediga pekfinger mitt på det tvinnade garnet och för samman ändorna. Ta bort pekfingret och låt garnet snurra sig runt sig själv.
Dra några gånger med den lediga handen på snodden så att eventuella konstigheter rätar ut sig. Ta loss den ända som sitter fast i kroken och gör en knut som samlar trådändorna. Snodden är klar att användas.
Tofs
En tofs kan göras på många olika sätt och kan användas som dekoration till gardinen, bältesändorna, på väskan, på mössan eller var du vill.
Jag gör tofsen genom att snurra garnet runt handen så tjock som jag vill ha den. Ta sedan försiktigt loss garnet och stick in en garnbit eller en tvinnad snodd genom cirkeln och knyt om ordentligt runt garnen i toppen. Kläm ihop garncirkeln och knyt ett nytt garn 2-3 cm från toppen (den första knuten).
Klipp upp garnerna i motsatt ända. Frisera tofsen så att den blir jämn och snygg. Häng eller fäst den var du vill.
Väggbonad
Garn är vackra i sig och speciellt egenhändigt växtfärgat garn förtjänar att lyftas fram och njutas av. Här har jag klippt garnet i långa längder, mer än dubbelt så långa som jag vill att de sedan ska vara. 15-20 st av samma nyans.
Lägg dem alla i en hög och ta sedan i mitt på och lägg öglan runt en träpinne och dra igenom garnen genom öglan. Gör likadant med olika färgnyanser och knyt dem i önskad ordning runt pinnen.
Sedan kan man klippa fransarna jämna eller forma dem som en vimpel eller på något annat intressant sätt. Gör en garnsnodd (se instruktioner här ovan) och knyt fast den i träpinnen för upphängning. Jag gjorde ytterligare en liten fläta med två av färgerna och sammanlagt 6 trådändar som blir en liten fin detalj förenande två nyanser med varandra.
Virka golvskydd till stolsbenen

Är du också trött på dammråttorna som bokstavligen klistrats fast vid stolsbenen när man försöker skydda golvet från repor med de vanliga små mjuka kuddarna? Här är ett alternativ för dig som vill virka något litet som samtidigt kan ge en pikant liten markör i din inredning. Välj en pigg färg som sticker ut, använd hela regnbågens färgskala till alla matstolarna eller håll dig till en diskret nyans som knappt syns i din inredning men ändå fyller sin funktion. Lätta att ta av och tvätta när det behövs.
Allt du behöver är lite restgarn, en virknål som passar till garnet och en stoppnål för att fästa trådarna.
Jag valde att virka med dubbelt garn eftersom mitt växtfärgade garn var så pass tunt.
- Virka 4 lm och ta ihop till en ring med en smygmaska.
- Virka 6 fm runt ringen.
- På nästa varv virkas 12 fm.
- Kontrollera nu om cirkeln täcker ytan på stolsbenet. Om den inte gör det så virkar du ett varv till med så många ökningar som det behövs för att ytan ska täckas. När ytan är täckt fortsätter du virka samma antal fm varje varv, vilket betyder att det kommer att börja bildas en skål och det är en skål vi vill ha.
- Prova skålen/strumpan på stolsbenet, den formar sig efter formen på benet så även om du virkar runt så passar den på ett fyrkantigt ben. Fortsätt virka så långt som du vill att strumpan ska gå, det behöver vara åtminstone ca 5 cm högt för att hållas på plats.
- Fäst trådändorna när du är nöjd.
Klicka här så får du se video när jag virkar golvskydden och även gör andra små inredningsdetaljer i garn, som sittunderlag, väggbonad, snodd och tofs.
Virka ett runt sittunderlag

Många frågar hur man ska lyckas med sin virkade cirkel och mitt knep är enkelt - gör en ökning först när det finns tillräckligt med plats för en hel ny maska med nedtag på samma ställe. Det här gäller oberoende om du vill virka en rund matta, ett grytunderlägg eller som här en sittdyna. Här har jag använt mig av egenhändigt växtfärgade garner och virkat med tredubbel tråd för att få en rejäl tjocklek på sittunderlaget.
Här kan du se en video med instruktioner för all garninredning jag gjorde (snodd, tofs, golvskydd till stolsbenen och en väggbonad), inklusive detta sittunderlag.
För att lyckas med en virkad cirkel är det viktigt att alltid emellanåt lägga ner arbetet plant och se att det ligger fint. Ifall kanterna viker sig uppåt så att det blir skålformat så har du ökat för lite och då är det bara att dra upp och lägga till fler maskor. Om arbetet däremot börjar bölja sig har du lagt till för många ökningar, då får du riva upp och virka om och göra färre ökningar.
Mitt bästa knep för att lyckas är just detta att lägga arbetet plant men framförallt att inte göra ökningar med jämna mellanrum utan göra dem först när föregående maska lutar så mycket åt höger att man ser att det finns plats för en ny med nedtag på samma ställe.
Du behöver:
- Ett tjockt garn eller flera tunnare som man använder tillsammans.
- En virknål anpassad efter garnet. Jag använde strl nr 5.
Så här gör du:
- Virka fyra luftmaskor och ta ihop till en ring med en smygmaska.
- Gör sex fm med nedtag mitt i ringen.
- I fortsättningen kan man välja två vägar - endera börjar man alltid med en lm för att komma upp till nästa varv och då blir det tydligare markeringar var varvet börjar, eller så virkar man som en spiral och bryr sig inte så mycket om var varvet börjar. Välj vilket alternativ du vill och håll dig till det hela vägen. För att nu få cirkeln större virkar du nästa varv med två fm med nedtag i undre varvet (genom maskans båda öglebågar).
- I fortsättningen fortsätter man virka fm varvet runt men ökar allt mer sällan för varje varv.
- Virka cirkeln så stor som du vill ha den beroende på vad du tänkt använda den till.
- Vill man avsluta så kan man bara virka en smygmaska, klippa av tråden och dra igenom och fästa båda trådändorna. Vill man ha en snygg avslutning kan man virka ett sista varv runt med så kallad kräftgång. Den ger en fin och annorlunda kantning. Kräftgången virkas helt enkelt som fasta maskor men åt höger istället för åt vänster. Du gör alltså ett nedtag i båda maskbågarna i närmaste maskan bakom, hämtar garn upp på virknålen och hämtar mer garn och drar igenom båda maskorna på virknålen. Och så fortsätter man likadant med följande maska som ligger på tur åt höger. Virka likadant varvet runt. Avsluta med en smygmaska, klipp av tråden och dra igenom och fäst trådarna.
Väggbonad i annorlunda material

Visdomsord har man hittat på väggar sedan länge, ofta i broderad form, ibland som graffiti. En modell som jag själv växte upp med var den i tyg, med trälister uppe och nere och så en bild mitt på med ett klämkäckt citat under. Och det är den modellen som får stå som förlaga till den här nyare versionen på väggbonad.
Vi är många som gillar att fotografera, så nu är det läge att printa ut favoritfotot i lite större format och använda som bas för lämpligt citat.
Du behöver:
- fotografi i storlek A4 eller större
- tapetbitar
- tunna trälister
- bets
- tusch i guld, svart eller vitt
- mönsterschablon
- svart färg
- klisterbokstäver
- lim
Börja med att såga till och betsa trälisterna. Utgå från fotoprintens storlek och lägg till nån extra centimeter när du mäter ut listens längd. Det blir snyggast när listen är bredare än pappret.
Version 1, med fotografi som bas:
Välj ett citat. Skissa upp på annat papper hur du vill att texten skall se ut. Lek med bokstäver och stil, mixa font och storlek. Skriv texten med valfri tusch, jag använde guldtusch. Rita in extra detaljer i bokstäverna. Låt torka.
Version 2, med gammal tapet som bas:
Klipp till tapetbiten till rätt storlek så den passar listerna. Välj citat och räkna igenom klisterbokstäverna så du har alla bokstäver du behöver.
Ta stöd av linjal så bokstäverna blir raka och fina, börja klistra. När citatet är klart väljer du ut en plats för extra mönster, som du gör med hjälp av schablon. Dutta färg genom schablonen. Låt torka.
Spritsa lim på baksidan av trälisterna. Limma fast trälisterna på framsidan, uppe och nere på bilderna.
Limma eller spika fast upphängningskrok/triangel på baksidan av den övre listen. Häng upp!
Snygga reflex för armar och ben

Reflex kan man aldrig ha för många av. De här gör du snabbt och enkelt själv, en hel hög på en kväll! Det blir fina gåvor att dela ut till familj och vänner. Mer reflex till folket!
Numera finns reflextyger och -band även i vitt, svart, orange, gult och olika grå nyanser så det är lätt att göra personliga reflex i sin egen stil. Dekorerar man dessutom med lite spets och/eller symaskinssömmar så kan man få läckra reflex som ser ut som smycken. Jag hoppas att det här är reflexer som alltid får sitta på jackan så att de finns på rätt plats när mörkret överraskar. Varför inte göra matchande reflex till benen också?
Du behöver:
- reflexband
- tovad ylletröja / ylletyg / tovad ull platta
- gummiband
- symaskin
- (säkerhetsnål)
Så här gör du:
- Ta mått runt jackärmen eller benet. Klipp till en bit ylletyg som är så bred som du vill ha den och ca 3 cm kortare än den omkrets du precis mätt upp.
- Klipp till reflextyg/ -band som är lika långt men gärna några millimeter smalare så att färgen på bakgrundstyget får komma fram. Klipp endera flera smala band eller ett brett beroende på hur du vill att ditt reflexarmband ska se ut.
- Klipp till en bit spets i matchande färg om du vill dekorera ovanpå reflextyget. I mörkret syns inte själva spetsen utan bara reflextyget som lyser igenom eftersom spetsen är så tunn och har så många hål.
- Lägg delarna ovanpå varandra, först yllebiten sedan reflexmaterialet och så spetsen ovanpå.
- Sy fast alla lager samtidigt på symaskin. Använd någon av maskinens dekorationssömmar om du så tycker.
- Klipp till en bit gummiband som är ca 5 cm och sy fast den i båda kortändorna så är det lättare att ta på och av det färdiga reflexet.
- Fäst på jackan. Använd en säkerhetsnål om det behövs.
Hängande reflexfigurer att göra själv

Små men dekorativa reflex att hänga på väskan, i dragkedjan eller var du vill. Använd träkulor och pärlor i dina favoritfärger och skapa en lysande liten maskot som alltid kan hänga med.
Det går att göra vilka figurer som helst men det viktiga är att komma ihåg att vända hälften av reflexmaterialet åt motsatt håll så att det inte blir en "baksida" som inte reflekterar. Vi vill ju att reflexen ska fungera från alla håll sedan när den dinglar på sin plats.
Du behöver:
- reflexband eller -tyg
- träkulor eller andra pärlor i önskade färger
- metalltråd som passar hålen i pärlorna
- avbitartång med smal näbb
- nyckelringar
- små metallringar (8 mm)
- vass stoppnål
Så här gör du:
- Klipp en bit metalltråd, ca 15cm.
- Fäst metalltrådens ena ända i en liten metallring.
- Klipp till vingar/kjol/kropp till din figur i reflexmaterial. Gärna i två delar så att den ena delen vänds med reflexsidan åt ett håll och den andra åt det andra hållet.
- Trä på en lite större träkula som blir figurens huvud.
- Vik vingarna dubbelt på mitten och stick hål med en vass stoppnål så att du sedan kan trä på vingarna på ståltråden.
- Trä på vingarna med reflexsidorna av tyget vända åt motsatta håll.
- Trä sedan valfria träkulor på rad för resten av kroppen.
- Avsluta genom att böja ståltråden runt den sista träkulan och snurra fast den.
- Fäst metallöglan vid en nyckelring som i sin tur kan hängas fast på valfritt ställe.