
Makramé har återintagit samma popularitet som det hade på 1970-talet. Nu finns åter dessa knytningar i blomamplar, bälten, väskor och väggbonader. Många har önskat sig mer makramé och för er har jag gjort några instruktionsvideon på några av de vanligaste knytningarna. Kan du någon av dessa så kommer du redan långt och kan skapa dina egna produkter. Vill du ha tips på produkter så gjorde jag en gardin 2015 och i år blev det en hängmatta. Länkar till instruktioner på dem hittar du längst ner här på sidan men ta först en titt på hur du knyter de olika knutarna. De går sedan att kombinera och variera enligt tycke och smak.
Det finns speciella band som kallas makraméband eller makramérep, men man kan in princip knyta makramé med det man vill. Allt från tunna broderitrådar till tjocka rep går att använda. Bara att anpassa efter det man vill göra eller använda det till.
Man börjar ofta knytningarna med ett Lärkhuvud Det krävs två lärkhuvuden bredvid varandra för att göra t. ex. en flatknut/slätknut.
Ett enkelt halvslag kan göras från vänster eller höger. Görs de växelvis från vardera hållet får man en knytning som Lee gjorde på upphängningsbanden till hängmattan.
Makraméknuten även kallad flatknut eller slätknut görs med fyra trådar. Den kan knytas många på rad tätt efter varandra eller växelvis varannan rad med två band från följande lärkhuvud. Genom att variera mellanrummen mellan knutarna i alla led kan man skapa olika mönster. Den här knuten är den vanligaste makraméknuten och jag använde den både till gardinen och till hängmattans dekorationsfransar.
En vriden knytning får man om man t ex bara gör halva flatknuten och knyter från vänster hela tiden alternativt enbart från höger sida. Den här knytningen är vanlig i blomamplar.