
På publikens begäran har Lee Esselström skapat ett helt nytt Strömsö plagg. En virkad bolero med romber. En design som är lätt att förverkliga även för nybörjarvirkaren.
Låt romben bli den nya mormorsrutan. Precis som mormorsrutorna går det att göra oändliga kombinationer av romber och skapa nya läckra mönster. Låt dem bli en pannlapp, en halsduk, en väst eller en väska om du inte vill göra just en bolero.
Det är lätt att ha med sig ett litet garnnystan och en virknål i fickan och ta vara på små väntetider och restider med ett litet handarbete. Innan du vet ordet av har du gjort en massa små delar som kan sys ihop till något stort och snyggt. Det här projektet passar utmärkt för restgarner och det går bra att kombinera olika garnsorter.
Du behöver;
garn i valfria färger, det går bra att använda restgarn. Jag använde tre olika sorters garn i följande färger:
ljusrosa
mörkrosa
mellangrå
mörkgrå
svart
virknål nr 4
sax och stoppnål
Förkortningar:
lm = luftmaska
fm = fastmaska
Så här virkar du en romb:
- Virka 2 lm.
- Gör en fm i den första lm, vänd.
- Virka 1 lm, 2 fm. Den andra fm görs med nedtag i yttre vänsterkant. Vänd.
- Virka 1 lm, 3 fm, vänd.
- Fortsätt på samma sätt med 1 lm i början på varje varv och öka 1 fm per varv tills du har gjort 10 fm. Du har nu gjort en trekant och det är dags för minskning.
- Virka 1 lm och hoppa sedan över den första fm i varvet under och gör nedtag i nästa fm. Virka 9 fm. Vänd.
- Virka 1lm, hoppa över första fm i varvet under och gör nedtag i följande och virka 8 fm. Vänd.
- Fortsätt på samma sätt genom att minska 1 fm per varv tills du gjort den sista ensamma fm.
- Klipp av tråden och dra igenom garnet.
Tips! Jag lämnar alltid en längre trådända när jag avslutar så kan jag använda den till att sy ihop romberna med och sparar alltså ett fästningsmoment per romb.
Fäst den korta ändan av tråden (där du började romben) genom att trä den på en stoppnål och sy fram och tillbaka i det virkade området. Klipp av den sista biten.
Till denna bolero behövdes 76 romber fördelade enligt färgschemat nedan;
17 svarta
10 mörkgrå
12 mellangrå
13 mörkrosa
23 ljusrosa
Fördelade på 8 rader med 10 i varannan rad och 9 i varannan rad blir passligt till en Dam stl S. Vill du göra den större lägg till två rader vertikalt (det som blir ryggen neråt, det måste alltid vara jämnt antal för att gå att sy ihop) och x antal rader horisontellt (det som blir ärmarna). Mät ditt eget axelmått och räkna ut hur många romber du behöver.
Eftersom de två gråa nyanserna jag använde var lite tjockare än de andra tre garnerna virkade jag bara 9 fm istället för 10 fm innan jag började med minskningen, på så sätt blev de ändå lika stora som de andra romberna. Testa dig fram om du byter garn hur många varv som behövs för att alla romber ska bli lika stora.
Så här gör du boleron:
- Fäst den kortare av trådarna på varje romb.
- Pressa dem lätt med fuktig duk och strykjärn.
- Rada ut dina romber och lek fram ett mönster du tycker blir vackert. Här har jag använt mig av 76 romber. Översta raden har tio romber och nästa 9, varva på så sätt 8 rader totalt till ett mönster du gillar. Det blir effektfullt i nacken om de två mittersta romberna i översta raden är av samma färg och gärna de som kommer mitt i ryggen också någon enhetlig rad så markeras hållningen vackert. Jag lät dessutom svart dominera i den ena sidan för att gradvis övergå till ljus rosa i den andra.
- Sy sedan ihop romberna med varandra med hjälp av de trådar du lämnat kvar. Sy med lagom små kaststygn och inte för spänt, det ska hålla ordentligt men inte bli styvt. Fäst trådarna vartefter.
- Pressa försiktigt arbetet eller fukta och spänn ut och låt torka.
- Böj nu långsidorna mot varandra och passa in den undre första fliken mitt mellan de två första i översta raden. Sy fast detta V men inte mer än det.
- Gör likadant i andra sidan. Det är alltså detta som blir ärmen och armhålan, hit man sticker in armarna. Resten lämnas öppet och hamnar på så sätt på ryggen.
- Fäst överblivna trådar.